Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka klinicznego, który pomoże stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Dzięki takiej wizycie będzie możliwe poznanie aktualnych wyników, zaznajomienie się z współistniejącymi schorzeniami, a także preferencjami żywieniowymi pacjenta.
Zalecanymi produktami w diecie dla osoby z miażdżyca są: warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, rośliny strączkowe, drób oraz owoce. Z codziennej diety powinno się wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, dużej podaży soli oraz nadmiernej konsumpcji alkoholu.
Dzień dobry,
ograniczeniu powinny ulec tłuszcze zwierzęce - w tym tłuste mięsa ( czerwone) i wędliny z wieprzowiny.
Produkty nabiałowe warto wybierać te o mniejszej zawartości tłuszczu.
Warto do diety wprowadzić zdrowe tłuszcze typu: oliwa, olej rzepakowy, awokado czy orzechy.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jaka produkty powinny znajdować się w diecie chroniącej przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Czy jest jakaś dieta dla osób chorych na stwardnienie rozsiane? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska