Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka klinicznego, który pomoże stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Dzięki takiej wizycie będzie możliwe poznanie aktualnych wyników, zaznajomienie się z współistniejącymi schorzeniami, a także preferencjami żywieniowymi pacjenta.
Zalecanymi produktami w diecie dla osoby z miażdżyca są: warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, rośliny strączkowe, drób oraz owoce. Z codziennej diety powinno się wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, dużej podaży soli oraz nadmiernej konsumpcji alkoholu.

0

Dzień dobry,

ograniczeniu powinny ulec tłuszcze zwierzęce - w tym tłuste mięsa ( czerwone) i wędliny z wieprzowiny.

Produkty nabiałowe warto wybierać te o mniejszej zawartości tłuszczu.

Warto do diety wprowadzić zdrowe tłuszcze typu: oliwa, olej rzepakowy, awokado czy orzechy.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty