Witam!
Oba składniki odżywcze są istotne przy diecie odchudzającej. Nie należy drastycznie ograniczać węglowodanów, a wyeliminować cukry proste zawarte w słodyczach, słodzonych napojach, sokach owocowych, pieczywie cukierniczym, bardzo dużej ilości owoców. Należy wybierać produkty zbożowe razowe z pełnego ziarna (brązowy ryż, razowy makaron, gruboziarniste kasze). Tłuszcze powinny być częścią zbilansowanej diety, jednak muszą być to głównie tłuszcze roślinne (oleje, orzechy, ziarna, awokado) oraz pochodzące z ryb (tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela, halibut). Powinno się do minimum ograniczyć tłuszcze zwierzęce (tłuste mięsa - wieprzowe, wołowe; tłuste przetwory mięsne jak pasztety, parówki, metki, salcesony; podroby; pełnotłusty nabiał). Lepszym wyborem będzie mięso drobiowe, chudy nabiał. Jednak należy unikać przetworów mlecznych light, 0%.
Pozdrawiam,
Olga Wojtysiak
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy wysokim poziomie kreatyniny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Podwyższony poziom trójglicerydów – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakie produkty jeść na śniadanie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ilość posiłków w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Poziom cholesterolu a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer