Błędy w dietach odchudzających

Mgr Olga Wojtysiak Dietetyk, Kutno
21 poziom zaufania

Witam!

Oba składniki odżywcze są istotne przy diecie odchudzającej. Nie należy drastycznie ograniczać węglowodanów, a wyeliminować cukry proste zawarte w słodyczach, słodzonych napojach, sokach owocowych, pieczywie cukierniczym, bardzo dużej ilości owoców. Należy wybierać produkty zbożowe razowe z pełnego ziarna (brązowy ryż, razowy makaron, gruboziarniste kasze). Tłuszcze powinny być częścią zbilansowanej diety, jednak muszą być to głównie tłuszcze roślinne (oleje, orzechy, ziarna, awokado) oraz pochodzące z ryb (tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela, halibut). Powinno się do minimum ograniczyć tłuszcze zwierzęce (tłuste mięsa - wieprzowe, wołowe; tłuste przetwory mięsne jak pasztety, parówki, metki, salcesony; podroby; pełnotłusty nabiał). Lepszym wyborem będzie mięso drobiowe, chudy nabiał. Jednak należy unikać przetworów mlecznych light, 0%.

Pozdrawiam,
Olga Wojtysiak

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty