Witam. Podaję listę produktów polecanych i tych, których lepiej unikać – powinna pomóc.
CO POWINNO CODZIENNIE ZNALEŹĆ SIĘ W TWOIM JADŁOSPISIE?
1. WARZYWA - wszystkie
2. OWOCE – wszystkie
3. PRODUKTY MLECZNE – chude i półtłuste produkty (zwłaszcza półtłuste): twaróg chudy, półtłusty, jogurt naturalny 0% i 2%, maślanka naturalna, kefir naturalny, ser feta light, ser mozarella light
4. MIĘSO I ZAMIENNIKI – drób, wołowina chude części, polędwica wieprzowa, chude wędliny (szynka drobiowa, polędwica)
5. TŁUSZCZE – oleje roślinne, masło naturalne
6. ORZECHY I NASIONA - wszystkie
7. PRODUKTY ZBOŻOWE – pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham, kasze, ryż (biały, brązowy, dziki, pełnoziarnisty), makarony (z mąki durum, pełnoziarnisty, razowy, gryczany, ryżowy), otręby pszenne, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, amarantus, siemię lniane, mąka pełnoziarnista i żytnia, zarodki pszenne, musli naturalne (np. firmy Dobra Kaloria)
CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?
1. PRODUKTY MLECZNE – ser twarogowy tłusty, ser feta pełnotłusty, ser mozarella pełnotłusty, ser żółty pełnotłusty, jogurty, kefiry i maślanki owocowe lub smakowe,
2. MIĘSO I ZAMIENNIKI – mięso tłuste wieprzowe i wołowe, cielęcina (ze względu na nieetyczne warunki hodowli), szynka włoska (można od czasu do czasu), kiełbasy, kiełbasy podsuszane, kabanosy, parówki, pasztet, salceson, wędliny wieprzowe (oprócz polędwicy), boczek
3. TŁUSZCZE lub INNE PRODUKTY – margaryna miękka (typu rama), margaryna twarda (typu Kasia, Palma), mieszanki margaryny i masła tzw. mixy, słodycze (czekolady nadziewany, mleczna, biała; ciasta z kremem, ciasta kupione, ciasteczka), bułki słodkie (pączki, bułki z budyniem, z lukrem itp.), orzechy i suszone owoce w czekoladzie lub słonej/ostrej posypce, produkty typu fast-food (w tym pizza), napoje gazowane, nektary lub napoje owocowe,
4. ORZECHY I NASIONA – orzechy i nasiona w czekoladzie lub słonej/ostrej posypce
5. PRODUKTY ZBOŻOWE – musli słodzone, granole, crunche, chleb pszenny, bułeczki pszenne, mąka pszenna, ciasta i ciasteczka kupne, słodkie bułki, pieczywo tostowe (ewentualnie raz na jakiś czas pełnoziarniste – ale również ma dużo konserwantów i innych substancji dodatkowych), makaron pszenny (wyjątek stanowi makaron biały z mąki durum)
Witaj,
najprościej można powiedzieć, że im mniej produktów wysokoprzetworzonych, mięciutkich, rozpływających się w ustach, nie wymagających gryzienia- tym lepiej dla nas, naszego zdrowia i kondycji.
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak rozplanować posiłki i co jeść, by szybko schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie produkty wchodzą w skład diety niskowęglanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na schudnięcie dla osoby ze wzrostem 168cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla 15-latki, aby zachować energię? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie uprawiać ćwiczenia, żeby schudnąć w talii i udach, a także w łydkach? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć 8 kg w zdrowy sposób? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jak mam schudnąć, gdy mam 14 lat? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna