Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, poniżej wypisałam ogólne zalecenia.
Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
7. Aktywność fizyczną !
Najlepszym rozwiązaniem będzie zwrócenie się do dietetyka, który ułoży dla Pani odpowiednio zbilansowany jadłospis dostosowany do Pani parametrów.
Zapraszam, także do odwiedzenia bloga http://fit-amina.blogspot.com/, którego prowadzę, gdyż zamieszczam tam porady dietetyczne oraz przepisy, które mogłaby Pani wykorzystać.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak najlepiej schudnąć bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak skutecznie zrzucić kilogramy przy pracy siedzącej? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć 30 kg pozostałe po ciąży? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna problemu ze schudnięciem u 33-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób należy ćwiczyć, by schudnąć z dużej otyłości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Sposoby na szybką utratę wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Sposoby na odchudzanie dla 19-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Chirurg mówi, jak wydłużyć życie o 13 lat. Proste i niedrogie
Jakie zasady zdrowego odżywiania zbliżą nas do dłu
Dieta dziecka chorego na cukrzycę
Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowa