unikać; słodyczy, słodkich napojów, majonezu, śmietany, masła i tłustych mięs i wędlin. Poza tym można jeść wszystko w umiarkowanych ilościach.
Witam,
poniżej zamieszczam podstawowe zalecenia, przy diecie redukującej dla zdrowej osoby, jednak należy pamiętać, ze dieta powinna być zróżnicowana, tak, aby odpowiednio pokrywała zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe. Najlepiej udać się do specjalisty, który ustali indywidualny jadłospis zwracając, także uwagę, nie tylko na spożywane produkty, ale ich proporcje.
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
7. Aktywność fizyczną !
Zapraszam na konsultacje online, https://www.facebook.com/FITamina.92?ref=hl gdyż do ułożenia odpowiedniego jadłospisu niezbędna jest indywidualna porada dietetyczna.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sposoby na schudnięcie dla osoby ze wzrostem 168cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak najlepiej schudnąć bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak skutecznie zrzucić kilogramy przy pracy siedzącej? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na odchudzanie dla 19-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co powinna jeść 50-latka, aby zredukować wagę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zatrzymanie wagi podczas odchudzania u 50-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska