witam

przedstawiając jadłospis, tylko zrobiłabym krzywdę, nie wiedząc nic o jej odbiorcy!
dlatego odpowiem, że przede wszystkim na pewno nie głodzić się, nie stosować diet,
ale zmienić nawyki żywieniowe, sposób żywienia, podejścia i myślenia o jedzeniu

w tym na pewno pomoże specjalista - dietetyk,
ważne jest aby wytłumaczyć, pokazać jak to powinno wyglądać,
uwzględniając preferencje żywieniowe i tryb życia

pozdrawiam i powodzenia!
www.akademiazz.com.pl

0
Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Dzień dobry.
Zdrowe odchudzanie wymaga zmiany nawyków żywieniowych na stałe, krótkotrwałe diety działają... na krótko :) Proszę postawić na prawdziwe, świeże jedzenie, przede wszystkim warzywa (podstawa każdego posiłku), do tego jaja, mięso, drób, ryby, podroby, owoce jagodowe, nieco orzechów i pestek i tłustego nabiału, zdrowe tłuszcze, 2 łyżki tranu. Produkty light i wszelkie przetworzone jedzenie zaburzają metabolizm. Pic wodę z cytryną miedzy posiłkami, wysypiać się. Po szczegóły zapraszam do kontaktu: urszula.forenc@instytutzdrowegozywienia.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty