Witam,
najlepiej taką, która ma mało mięsa, gdyż to ono potrzebuje najwięcej czasu, aby przygotować je w smaczny sposób. :)
Warto gotować zdrowo i dużo na raz i mrozić sobie porcje na później. Warto także szukać inspiracji kulinarnych. Zapraszam do nas na https://www.facebook.com/FoodDiet
Tu znajdzie Pani bardzo dużo różnych podpowiedzi.
Pozdrawiam i zapraszam do dobrych zmian.
Ewa Ceborska
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta, aby zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta bez efektu jojo dla 18-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowa dieta dal 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odżywiać się po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta i ćwiczenia a brak efektu u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to znaczy zdrowy tryb życia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Wirtualna Poradnia: Dieta a rak jelita (WIDEO)
Powstawanie raka jelita grubego jest ściśle zwią
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni