Witam,
najlepiej taką, która ma mało mięsa, gdyż to ono potrzebuje najwięcej czasu, aby przygotować je w smaczny sposób. :)
Warto gotować zdrowo i dużo na raz i mrozić sobie porcje na później. Warto także szukać inspiracji kulinarnych. Zapraszam do nas na https://www.facebook.com/FoodDiet
Tu znajdzie Pani bardzo dużo różnych podpowiedzi.
Pozdrawiam i zapraszam do dobrych zmian.
Ewa Ceborska
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta, aby zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta bez efektu jojo dla 18-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowa dieta dal 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odżywiać się po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta i ćwiczenia a brak efektu u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to znaczy zdrowy tryb życia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Jak powinny odżywiać się osoby chore na parkinsona?
Niezwykle cennym elementem terapii choroby Parkins