Jaka dieta, aby zdrowo się odżywiać?

Witam! Proszę o wskazówki jak zdrowo się odżywiać aby powrócić do zdrowej wagi. Co jeść na śniadanie, obiad i kolacje i w ciągu całego dnia. Jakich produktów unikać, a jakie można jeść w małych ilościach. Jestem kobieta mam 48 lat mała aktywność ruchowa w pracy podobnie mało ruchu choć nie siedząca i syn 13 lat aktywność średnia uzależniona od pory roku i chęci rower lub rolki. Dziękuje czekam na odpowiedz i pozdrawiam.
KOBIETA, 48 LAT ponad rok temu

Witam,
jeżeli chcemy skutecznie schudnąć i nie być narażonym na efekt jojo, trzeba przede wszystkim dostarczać odpowiednią ilość kalorii podzieloną na 4 - 5 posiłków. Przerwy między posiłkami powinny wynosić od 2,5 - maksymalnie 4 godzin. Regularne spożywanie posiłków pozwala unormować przemianę materii, umożliwia właściwe wykorzystanie składników pożywienia i zapobiega odkładanie się tkanki tłuszczowej. Najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia powinien być obiad, śniadanie również obfite powinno składać się z węglowodanów złozonych (pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, płatki pełnoziarniste, nalesniki/placuszki z mąki pełnoziarnistej), pełnowartościowego białka (mleko, twaróg, jogurt, chuda wędlina dobrej jakości, sery, jaja), owoców i warzyw. II śniadanie to najlepiej niewielka przekąska typu owoc. Podwieczorek to np garść orzechów, sok warzywny, kefir. Kolacja powinna być lekka, zjedzona ok. 3 godz. przed pójściem spać. Przede wszystkim unikajmy słodyczy, słonych przekąsek, fast foodów, soków i napojów gazowanych i produktów przetworzonych (pasztetów, parówek, gotowych dań, słodzonych "owocowych) jogurtów, słodkich serków, bialego pieczywa.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana przeprowadzenie analizy Pani sposobu odżywiania, korektą nawyków żywieniowych, indywidualną poradą, analizą składu ciała lub indywidualnie przygotowaną dietą zapraszam do gabinetu w Gdyni ul. Czeremchowa 1.
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny tel.: 601 656 116
e-mail: dietetyk@dietanacodzien.com
www.dietanacodzien.com

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty