Witam,
jeżeli chcemy skutecznie schudnąć i nie być narażonym na efekt jojo, trzeba przede wszystkim dostarczać odpowiednią ilość kalorii podzieloną na 4 - 5 posiłków. Przerwy między posiłkami powinny wynosić od 2,5 - maksymalnie 4 godzin. Regularne spożywanie posiłków pozwala unormować przemianę materii, umożliwia właściwe wykorzystanie składników pożywienia i zapobiega odkładanie się tkanki tłuszczowej. Najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia powinien być obiad, śniadanie również obfite powinno składać się z węglowodanów złozonych (pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, płatki pełnoziarniste, nalesniki/placuszki z mąki pełnoziarnistej), pełnowartościowego białka (mleko, twaróg, jogurt, chuda wędlina dobrej jakości, sery, jaja), owoców i warzyw. II śniadanie to najlepiej niewielka przekąska typu owoc. Podwieczorek to np garść orzechów, sok warzywny, kefir. Kolacja powinna być lekka, zjedzona ok. 3 godz. przed pójściem spać. Przede wszystkim unikajmy słodyczy, słonych przekąsek, fast foodów, soków i napojów gazowanych i produktów przetworzonych (pasztetów, parówek, gotowych dań, słodzonych "owocowych) jogurtów, słodkich serków, bialego pieczywa.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana przeprowadzenie analizy Pani sposobu odżywiania, korektą nawyków żywieniowych, indywidualną poradą, analizą składu ciała lub indywidualnie przygotowaną dietą zapraszam do gabinetu w Gdyni ul. Czeremchowa 1.
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny tel.: 601 656 116
e-mail: dietetyk@dietanacodzien.com
www.dietanacodzien.com
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta i zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowa dieta dal 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki sposób odżywiania jest najlepszy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta bez efektu jojo dla 18-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odżywiać się po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta i ćwiczenia a brak efektu u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta po zawale serca
Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim wye
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,