Jak rozplanować posiłki i co jeść, by szybko schudnąć?

Mam 168 cm wzrostu i ważę ok. 63 kg. Jak szybko schudnąć? Wiecznie mnie nie ma w domu - studia + praca. Wieczorami chodzę na treningi fitness (czasami nawet 2 h). Co jeść, by czuć się zdrowo i schudnąć parę kilogramów? Jakie jest moje idealne BMI? Czego unikać?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam, prawidłowy zakres BMI to 18,5-24,9. Twoja idealna masa ciała, to taka w której najlepiej się czujesz  myślę, że jeśli nie jesteś osobą mocno umięśnioną powinnaś ważyć w zakresie 58-63 kg. Bardzo dobrze, że jesteś aktywna fizycznie – pamiętaj jednak, aby ćwiczyć regularnie. Jeśli chodzi o produkty, których powinnaś unikać to:
1. PRODUKTY MLECZNE – ser twarogowy tłusty, ser feta pełnotłusty, ser mozarella pełnotłusty, ser żółty pełnotłusty, jogurty, kefiry i maślanki owocowe lub smakowe,
2. MIĘSO I ZAMIENNIKI – mięso tłuste wieprzowe i wołowe, cielęcina (ze względu na nieetyczne warunki hodowli), szynka włoska (można od czasu do czasu), kiełbasy, kiełbasy podsuszane, kabanosy, parówki, pasztet, salceson, wędliny wieprzowe (oprócz polędwicy), boczek
3. TŁUSZCZE lub INNE PRODUKTY – margaryna miękka (typu rama), margaryna twarda (typu Kasia, Palma), mieszanki margaryny i masła tzw. mixy, słodycze (czekolady nadziewany, mleczna, biała; ciasta z kremem, ciasta kupione, ciasteczka), bułki słodkie (pączki, bułki z budyniem, z lukrem itp.), orzechy i suszone owoce w czekoladzie lub słonej/ostrej posypce, produkty typu fast-food (w tym pizza), napoje gazowane, nektary lub napoje owocowe,
4. ORZECHY I NASIONA – orzechy i nasiona w czekoladzie lub słonej/ostrej posypce
5. PRODUKTY ZBOŻOWE – musli słodzone, granole, crunche, chleb pszenny, bułeczki pszenne, mąka pszenna, ciasta i ciasteczka kupne, słodkie bułki, pieczywo tostowe (ewentualnie raz na jakiś czas pełnoziarniste – ale również ma dużo konserwantów i innych substancji dodatkowych), makaron pszenny (wyjątek stanowi makaron biały z mąki durum)
Pamiętaj też, aby jeść regularnie. Jedz 3 główne posiłki i 2 przekąski w ciągu dnia, co około 3 godziny. Pozdrawiam.

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty