Sugerowałabym stosowanie diety o niskim poziomie białka (nie przekraczającym 10% podaży energii dobowej), która pomoże odciążyć nerki. Jednocześnie celem korekty nieprawidłowych wyników cholesterolu należy obniżyć podaż tłuszczu ogółem w diecie do 20% energii oraz zmiany jakościowe w obrębie spożywanych tłuszczy. Należy z diety wykluczyć źródła tłuszczy nasyconych (mięso wieprzowe, wołowe, tłusty nabiał, margaryny, produkty zawierające olej lub tłuszcz palmowy) zastępując je olejami roślinnymi (oliwa z oliwek, z pestek winogron, olej lniany, słonecznikowy), orzechami oraz nasionami jak słonecznik i dynia. Należy także spożywać tłuste ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu (makrela, łosoś, śledź, halibut). Biorąc pod uwagę jednak nakładające się na siebie problemy zdrowotne wpływające na konieczność stosowania specjalnej diety sugerowałabym wizytę u specjalisty, który pomoże dobrać indywidualnie najlepszy sposób postępowania dietetycznego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ posiłków na poziom cholesterolu i trójglicerydu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Podwyższony poziom trójglicerydów – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna