Jakie tłuszcze spożywać na zimno?

Witam Chciałabym się dowiedzieć jakie tłuszcze najlepiej spożywać na zimno, np. jako dodatek do kaszy bądz sałatki? I czy jedna łyżka stołowa np. oleju rzepakowego wystarczy ? Mam 21 lat i ważę 52 kg. Chodzi mi o olej bądz oliwę jako dodatek, jak i w jakich ilościach ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Olej rzepakowy, lniany , z czarnuszki, oliwa z oliwek.
Ilość zależy od dziennej podaży innych tłuszczów.
Najlepiej te oleje zemulgować - zrobić sos vinegret - będą najlepiej przyswajalne. Ilość dla jednej osoby w zależności od ilości sałaty 1-2 łyżeczki.

0

Najlepiej jest stosować różnorodność we wszystkim - również w doborze spożywanych na zimno olejów. Szczególnie wartościowy jest olej lniany (ale jest również bardzo nietrwały trzeba więc bardzo uważać przy jego zakupie i później przechowywaniu), oleje z orzechów, olej z awokado, ale także typowe oleje jak rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron czy oliwa mają wiele cennych składników. Najlepiej jest kupować mniejsze opakowania olejów i stosować je zamiennie. W zależności od układu diety prawidłowe jest spożycie od 1 do 3 łyżek oleju roślinnego dziennie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Nie, Tłuszcze trans, yczli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, to izomery powstałe w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych.

0

Dzień Dobry,

tłuszcze trans to tłuszcze należące do grupy tłuszczów nienasyconych, jednak o konfiguracji trans, czyli oba atomy wodoru znajdują się po przeciwnych stronach wiązania podwójnego. Jednak mimo, że tłuszcze nienasycone zalicza się do grupy tłuszczów prozdrowotnych, to kwasy tłuszczowe trans mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone

Czy tłuszcze trans to dokładnie to samo co tłuszcze utwardzone? Jest jakaś różnica między tymi dwoma określeniami?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Tłuszcze utwardzone powstają z uwodornienia nienasyconych kwasów tłuszczowych (olejów roślinnych) co zmienia ich konfigurację z cis na trans. Tłuszcze utwardzone (trans) występują w fast food, ciastkach, krakersach, chipsach, deserach, wafelkach, czekoladkach, itp. Te tłuszcze mają bardzo niekorzystne działąnie, m.in. ich spożycie wpływa na wzrost ryzyka cukrzycy, miażdżycy, podwyższonego cholesterolu frakcji LDL, raka piersi czy też nieplodności.
Ale kwasy o konfiguracji trans występują również naturalnie w mleku i mięsie zwierząt przeżuwaczy w niewielkiej ilości ok. 3-5 %. Jednak kwasy trans naturalnego pochodzenia mają korzystne działanie.

0

Tłuszcze utwardzone a tłuszcze trans nie oznaczają tego samego. Tłuszcze utwardzane to nic innego jak płynne oleje roślinne, które właśnie zostały utwardzone za pomcą dodatku wodoru (inna nazwa to olej uwodorniony) - tak tworzy się margaryny. Natomiast tłuszcze trans powstają jako produkt uboczny opisanego wyżej procesu. Mogą również powstawać podczas poddawania obróbce termicznej tłuszczy (smażenie, pieczenie).

0

Witam,

tłuszcze trans i tłuszcze utwardzone to nie jest to samo. Tłuszcze utwardzone jak sama nazwa wskazuje powstają poprzez utwardzenie olejów ciekłych przy pomocy wodoru. tłuszcze trans to produkt uboczny powstały przy tym procesie oraz podczas długotrwałego traktowania wysoką temperaturą innych tłuszczy.

Pozdrawiam

0

Szanowna Pani,
Tłuszcze trans, a tłuszcze utwardzone to nie jest to samo. Tłuszcze utwardzane powstają w procesie technologicznym, utwardzania olejów, a efektem ubocznym tego procesu jest powstawanie tłuszczów trans, które są potencjalnie rakotwórcze. Tłuszcze trans mogą powstawać także przy długotrwałym działaniu wysokiej temperatury na tłuszcz.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry.

Naturalne oleje roślinne występują w konfiguracji cis, która jest bardzo wrażliwa na temperaturę oraz światło. Dlatego też pod wypływem przemian chemicznych powstają szkodliwe związki zwane izomerami trans.
Obecne np. w mięsie (np. wieprzowina, wołowina) oraz produktach mlecznych (mleko). Tłuszcze utwardzane to płynne oleje roślinne, które zostały utwardzone za pomocą dodatku wodoru w procesach technologicznych.
Najczęściej występują one w postaci ciała stałego. Obecne są zarówno
w produktach cukierniczych jak i słodyczach, margarynie, produktach typu instant oraz daniach fast food. Należy pamiętać, że zarówno tłuszcze trans
jak i utwardzone występują w coraz większej ilości produktów spożywczych. Wykazują one szkodliwe działanie na organizm przede wszystkim podwyższają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Wywołują choroby układu krwionośnego a także cukrzycę oraz otyłość.

Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do Pani
trybu życia i zapewniającą pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty