Olej rzepakowy, lniany , z czarnuszki, oliwa z oliwek.
Ilość zależy od dziennej podaży innych tłuszczów.
Najlepiej te oleje zemulgować - zrobić sos vinegret - będą najlepiej przyswajalne. Ilość dla jednej osoby w zależności od ilości sałaty 1-2 łyżeczki.
Najlepiej jest stosować różnorodność we wszystkim - również w doborze spożywanych na zimno olejów. Szczególnie wartościowy jest olej lniany (ale jest również bardzo nietrwały trzeba więc bardzo uważać przy jego zakupie i później przechowywaniu), oleje z orzechów, olej z awokado, ale także typowe oleje jak rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron czy oliwa mają wiele cennych składników. Najlepiej jest kupować mniejsze opakowania olejów i stosować je zamiennie. W zależności od układu diety prawidłowe jest spożycie od 1 do 3 łyżek oleju roślinnego dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jak odpowiednio wykorzystywać tłuszcze? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie smażonego mięsa podczas kandydozy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie oleju słonecznikowego w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka