Jakie tłuszcze spożywać na zimno?

Witam Chciałabym się dowiedzieć jakie tłuszcze najlepiej spożywać na zimno, np. jako dodatek do kaszy bądz sałatki? I czy jedna łyżka stołowa np. oleju rzepakowego wystarczy ? Mam 21 lat i ważę 52 kg. Chodzi mi o olej bądz oliwę jako dodatek, jak i w jakich ilościach ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Olej rzepakowy, lniany , z czarnuszki, oliwa z oliwek.
Ilość zależy od dziennej podaży innych tłuszczów.
Najlepiej te oleje zemulgować - zrobić sos vinegret - będą najlepiej przyswajalne. Ilość dla jednej osoby w zależności od ilości sałaty 1-2 łyżeczki.

0

Najlepiej jest stosować różnorodność we wszystkim - również w doborze spożywanych na zimno olejów. Szczególnie wartościowy jest olej lniany (ale jest również bardzo nietrwały trzeba więc bardzo uważać przy jego zakupie i później przechowywaniu), oleje z orzechów, olej z awokado, ale także typowe oleje jak rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron czy oliwa mają wiele cennych składników. Najlepiej jest kupować mniejsze opakowania olejów i stosować je zamiennie. W zależności od układu diety prawidłowe jest spożycie od 1 do 3 łyżek oleju roślinnego dziennie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty