Witam,
olej kokosowy nie jest zdrowszą alternatywą ale tłuszczy. Polecam oliwę z oliwek. olej lniany, olej z czarnuszki, olej słonecznikowy na zimno np. do sałatek a do smażenia olek rzepakowy. Pamiętajmy jednak aby nie smażyć na głębokim tłuszczu.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu: joanna.wasiluk@o2.pl
Dzień dobry,
olej kokosowy sprawdza się genialnie w kosmetologii, a nie w dietetyce. Zdecydowanie odradzam spożywania go wraz z dietą.
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/FoodDiet
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n