Proponuję udać się do dietetyka. W czasie wizyty będzie można ustalić najbardziej odpowiednią dietę.
Olej lniany jest doskonałym źródłem kwasów omega 3, trzeba jednak pamiętać, by go nie podgrzewać! Oliwa jest bardziej uniwersalna, można na niej szybko podsmażać. Dobrymi olejami są także rzepakowy oraz kokosowy, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, bez szkody na jego składzie, więc świetnie nadaje się np. do pieczenia.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Korzystanie z basenu podczas diety – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Ile czasu na dobę należy przeznaczać na sport, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wysoki wzrost u dziewczyny – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Jak przechowywać oleje, by nie stały się toksyczne? Zapamiętaj te zasady
Nie każdy olej, który wydaje się świeży, faktyczni
Wspierają serce, mózg i metabolizm. Jak wybrać najzdrowsze tłuszcze?
Tłuszcze roślinne mogą wspierać serce, hormony, mó
Tłuszcze pod lupą. Które z nich wspierają serce i chronią przed zawałem?
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a może słoneczniko