Stosowanie oleju słonecznikowego w diecie

Jeżeli pije codziennie na wieczór dwie łyżeczki oleju słonecznikowego razem z jedną łyżeczką oleju lnianego,czy dobre jest to dla zdrowia i przez jaki czas należy to zażywać.
MĘŻCZYZNA, 49 LAT ponad rok temu

O ile olej lniany należy do bardzo wartościowych i jego spożywanie w takim trybie jest jak najbardziej wskazane (w trybie ciągłym), o tyle olej słonecznikowy nie należy do szczególnie wartościowych i spożywanie go codziennie w takiej ilości nie znajduje szczególnego uzasadnienia. Nie oznacza to, że jest to zły olej, ale też nie należy do tych szczególnie wartościowych. Sugerowałabym zamienić olej na nasiona słonecznika (2 garści) - korzyść dla zdrowia będzie większa, gdyż oprócz tłuszczu dostarczy też Pan witaminy, minerały i białko. Najlepiej jest też urozmaicać źródła tłuszczu - zamieniając nasiona słonecznika z nasionami dyni i orzechami jak arachidy, włoskie, laskowe, migdały, pistacje.

0

Witam Pana,

Olej lniany bym zostawiła jednak słonecznikowy nie koniecznie. Olej lniany jest bardziej wartościowy. Słonecznikowy może Pan od czasu do czasu dodawać np do sałatek choć i tu proponowałabym raczej oliw z oliwek. Jeżeli chce Pan wzbogacić dietę w ,,dobre tłuszcze" to proszę sięgać po orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, awokado....
Pamięta Pan aby dieta była pełnowartościowa i oprócz dobrych tłuszczów zawierała odpowiednie ilości białka i węglowodanów złożonych.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Szanowny Panie,
o ile olej lniany jest bardzo wartościowy, o tyle ze słonecznikowego można zrezygnować. Poza przyjmowaniem tłuszczu w tej postaci, jego dobrymi źródłami będą ryby, awokado, pestki dyni i słonecznika czy orzechy.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem niż taka łyżka oleju, będzie spożywanie surówek z dodatkiem oleju czy oliwy - może niekoniecznie na wieczór przed snem, ale np. do obiadu czy jako podwieczorek.

Proszę także pamiętać o zdrowym jadłospisie i odpowiedniej proporcji tłuszczów do białek i węglowodanów.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty