Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
Witam :)
Surowy olej palmowy jest bogaty w wiele składników o działaniu antyoksydacyjnym, m.in. karotenoidy, witaminy E i K, sterole. W wyniku procesu rafinacji jest on jednak pozbawiany tych cennych związków. Należy jednak mieć na względzie, że olej palmowy w około 50% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać w diecie m.in. ze względu na wpływ na zaburzenia profilu lipidowego i związane z tym choroby układu krążenia czy rozwój otyłości. W produktach ogólnodostępnych (m.in. ciastkach, słodyczach, chipsach, żywność typu fast food) występuje olej palmowy rafinowany bądź olej palmowy utwardzony.
Oleje utwardzane powstają w procesie sztucznego uwodornienia olejów roślinnych w warunkach podwyższonej temperatury i ciśnienia, w wyniku czego następuje zmiana ich budowy chemicznej, a co za tym idzie- stanu skupienia (z ciekłego na stały). W procesie uwodornienia powstają izomery trans kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na organizm, m.in. zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niektórych typów nowotworów czy otyłości. Są również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych- oleje całkowicie uwodornione to w całości nasycone kwasy tłuszczowe!
W związku z powyższym, należy ograniczyć w diecie produkty zawierające zarówno olej palmowy, jak i oleje utwardzane. Jeśli już trzeba by wybrać „najlepszy” z nich, wskazałabym na olej palmowy, ale w postaci surowej i z umiarem. Oczywiście lepszą alternatywą dla tego typu tłuszczy będą oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i spożywane na surowo, np. oliwa z oliwek, olej sojowy, lniany, z pestek winogron, słonecznikowy.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy olej kokosowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Awokado w diecie i kosmetyce – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero
Tłuszcze - rodzaje, występowanie i wpływ na organizm. Które tłuszcze są zdrowe?
Tłuszcze, czyli lipidy, to jedna z trzech najważni
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale