Jaka jest dieta przy hiperlipidemii?

Witam!!! Mam 26 lat, waga 80 kg wzrost 160, paląca, nigdy dotąd nie robiłam sobie badań na cholesterol itp. Jednak lekarz, do którego się zgłosiłam niedawno (ginekolog) zlecił mi badania. I tu się zaczął problem... otóż: mój cholesterol całkowity to 396, zły cholesterol 400 dobry - 30, trójglicerydy 660. Czyli znacznie ponad normę!!! I tu moje pytanie co ja mogę jeść i w jakich ilościach bo na chwilę obecną jem wafle ryżowe, czasami ciemne pieczywo z margaryną florą! oraz jakąś wędlinkę. Do tego warzywa i owoce... ale to jest monotonne czy mogę coś więcej? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje.

KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam,
Duże stężenie TG (trójglicerydów) jest częste u osób otyłych (głównie z otyłością "typu jabłko"), spożywających alkohol w większych ilościach, a także duże ilości cukru, słodyczy i produktów o dużej kaloryczności.
Konieczne jest ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.

Z tłuszczów korzystne są oleje roślinne i margaryny zawierające wielonienasycone (WNKT) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT).
Stężenie TG obniżają kwasy omega-3 (należące do kwasów wielonienasyconych). Kwasy omega-3 zawarte są w: oleju rzepakowym, sojowym, tłustych rybach morskich. JNKT w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Nie zaleca się jednak smażenia, lecz dodawania olejów do potraw w postaci surowej.

W diecie hipolipemicznej istotny jest udział witamin antyoksydacyjnych: A, C, E.
Stężenie cholesterolu obniża błonnik (rozpuszczalny) zawarty w:
- suchych nasionach roślin strączkowych (grochu, fasoli)
- owocach (czarnej porzeczce, czerwonej porzeczce, aronii, malinach, gruszkach, winogronach)
- warzywach (marchwi, dyni, czy burakach)
- płatkach owsianych
- mące razowej,
Ograniczeniu powinny podlegać:
- cukier i miód
- dżemy o dużej zawartości cukru, tzw. wysokosłodzone
- słodycze
- owoce, ze względu na obecność cukru - fruktozy, która wykazuje zdolność do podwyższania TG.
Konieczna jest także rezygnacja z:
- smalcu
- słoniny
- twardych margaryn
- tłustych serów żółtych, topionych
- masła
- tłustych wędlin i mięs (także parówek)
- żółtek jaj (ze względu na ilość cholesterolu)
- przekąsek w postaci rogalików francuskich, czy innych produktów z ciasta francuskiego
- potraw smażonych (oleje korzystnie działają dodawane do surówek w postaci "surowej")
- produktów zawierających w swoim składzie olej palmowy, kokosowy (zawierają dużo tłuszczów nasyconych).
Ilość soli kuchnnej powinna być zmniejszona do 5-6 g na dobę, podobnie konieczna jest eliminacja alkoholu.

Zalecałabym także dietę odchudzającą o zredukowanej ilości kalorii oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty