Witam,
Duże stężenie TG (trójglicerydów) jest częste u osób otyłych (głównie z otyłością "typu jabłko"), spożywających alkohol w większych ilościach, a także duże ilości cukru, słodyczy i produktów o dużej kaloryczności.
Konieczne jest ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Z tłuszczów korzystne są oleje roślinne i margaryny zawierające wielonienasycone (WNKT) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT).
Stężenie TG obniżają kwasy omega-3 (należące do kwasów wielonienasyconych). Kwasy omega-3 zawarte są w: oleju rzepakowym, sojowym, tłustych rybach morskich. JNKT w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Nie zaleca się jednak smażenia, lecz dodawania olejów do potraw w postaci surowej.
W diecie hipolipemicznej istotny jest udział witamin antyoksydacyjnych: A, C, E.
Stężenie cholesterolu obniża błonnik (rozpuszczalny) zawarty w:
- suchych nasionach roślin strączkowych (grochu, fasoli)
- owocach (czarnej porzeczce, czerwonej porzeczce, aronii, malinach, gruszkach, winogronach)
- warzywach (marchwi, dyni, czy burakach)
- płatkach owsianych
- mące razowej,
Ograniczeniu powinny podlegać:
- cukier i miód
- dżemy o dużej zawartości cukru, tzw. wysokosłodzone
- słodycze
- owoce, ze względu na obecność cukru - fruktozy, która wykazuje zdolność do podwyższania TG.
Konieczna jest także rezygnacja z:
- smalcu
- słoniny
- twardych margaryn
- tłustych serów żółtych, topionych
- masła
- tłustych wędlin i mięs (także parówek)
- żółtek jaj (ze względu na ilość cholesterolu)
- przekąsek w postaci rogalików francuskich, czy innych produktów z ciasta francuskiego
- potraw smażonych (oleje korzystnie działają dodawane do surówek w postaci "surowej")
- produktów zawierających w swoim składzie olej palmowy, kokosowy (zawierają dużo tłuszczów nasyconych).
Ilość soli kuchnnej powinna być zmniejszona do 5-6 g na dobę, podobnie konieczna jest eliminacja alkoholu.
Zalecałabym także dietę odchudzającą o zredukowanej ilości kalorii oraz zwiększenie aktywności fizycznej.