Witam serdecznie,
Oprócz zasad, które Pani wymieniła należy wprowadzić do diety:
-błonnik (w postaci pełnoziarnistego pieczywa, grubych kasz, otrąb pszennych),
-5 porcji warzyw i owoców dziennie,
-oleje roślinne (najlepiej olej lniany tłoczony na zimno lub olej rzepakowy)- przynajmniej 2 łyżki dziennie, np. do surówek czy sałatek,
-tłuste morskie ryby oraz owoce morza- jak najczęściej (ale nie wędzone czy smażone w panierce)-halibuta, śledzia, makrele, sardynki
-w ramach przekąsek orzechy, migdały.
Do smarowania pieczywa zamiast masła może Pani wprowadzić smarowanie pieczywa pastą ze zmiksowanego z czosnkiem avokado (avokado ma kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć cholesterol, a czosnek allicynę, która działa podobnie.)
pozdrawiam
Karolina Czyrwik
Witam poza wyeliminowaniem produktów obfitujących w cholesterol warto jest też wprowadzić do diety produkty, które mają wpływ na jego obniżenie - są to produkty bogate w błonnik pokarmowy czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, pieczywo, kasze, makaron, ciemny ryż, płatki owsiane, otręby, nasiona roślin strączkowych, warzywa zwłaszcza w formie surowej. Bardzo ważne są też produkty, które wpływają na podwyższenie dobrego cholesterolu, który tak jakby "sprząta" nasze żyły po tym złym, a są to tłuste ryby morskie - makrela, śledź, łosoś, tuńczyk, halibut. Oraz zdrowe tłuszcze roślinne tj. olej olej rzepakowy, olej lniany, oliwa, orzechy, pestki dyni.
Witam
Kwasy omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Dziennie powinno się spożyć 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. W diecie powinno znaleźć się mięso chude( drób, cielęcina, wołowina ), ryby. Wykluczyć proszę potrawy smażone, tłuste, sosy, ograniczyć słodycze.
Pozdrawiam Julita Krawczyk
Witam. Poziom cholesterolu całkowitego można obniżyć spożywając produkty takie jak m.in. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam. Warto wprowadzić do diety męża płatki i otręby owsiane np. płatki owsiane z mlekiem rano na śniadanie, otręby dosypywane do jogurtu na 2 śniadanie - obniżają one poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu. Proszę postawić na większą ilość surowych warzyw, kasz, pieczywa pełnoziarnistego, oleje roślinne - olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek. W walce z podwyższonym cholesterolem bardzo ważna jest również aktywność fizyczna i ograniczenie alkoholu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Naturalne sposoby na zmniejszenie poziomu cholesterolu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Możliwość obniżenia cholesterolu poprzez stosowanie diety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom złego cholesterolu u 36-latka – odpowiada Karol KoĹakowski
- Wynik cholesterolu i LDL a dostosowanie diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaką dietę stosować przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu? – odpowiada Julita Krawczyk