Myślę, że śladową. Gdyby była to duża ilość to takie tłuszcze by się wytrącały. Dużą ilość zawierają utwardzane margaryny.
Pozdrawiam.
Witam, tłuszcze trans powstają przede wszystkim w czasie procesu technologicznego zwany uwodornieniem lub utwardzeniem, który ma na celu zmianę konsystencji tłuszczu z ciekłej na stałą.W czasie produkcji oleju taki proces nie ma miejsca, zatem i olej tłuszczów trans nie zawiera. Pozdrawiam
Witam. Rafinowany olej rzepakowy może zawierać ok. 0,8-1 % tłuszczów trans. Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają, kiedy podczas rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury (ok. 240°C). Powstają one także podczas smażenia, dlatego najlepiej ograniczyć potrawy smażone. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
artykuły
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów