Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?
Myślę, że śladową. Gdyby była to duża ilość to takie tłuszcze by się wytrącały. Dużą ilość zawierają utwardzane margaryny.
Pozdrawiam.
Witam, tłuszcze trans powstają przede wszystkim w czasie procesu technologicznego zwany uwodornieniem lub utwardzeniem, który ma na celu zmianę konsystencji tłuszczu z ciekłej na stałą.W czasie produkcji oleju taki proces nie ma miejsca, zatem i olej tłuszczów trans nie zawiera. Pozdrawiam
Witam. Rafinowany olej rzepakowy może zawierać ok. 0,8-1 % tłuszczów trans. Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają, kiedy podczas rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury (ok. 240°C). Powstają one także podczas smażenia, dlatego najlepiej ograniczyć potrawy smażone. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Tłuszcze są potrzebne, jednak nie wszystkie są sobie równe
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródł