Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach?

Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach, skoro są sam proces oczyszczania polegał na podgrzaniu owego nierafinowanego tłuszczu do jeszcze wyższej temperatury niż byśmy to zrobili w domu smażąc na nim w domu? Na logikę to bez sensu, szkodliwe tłuszcze trans przy rafinacji muszą się przecież pojawić. Poza tym, jaka jest skala procentowa (może były robione jakieś badania) utraty wartości oleju potraktowanego tak wysoką temperaturą i chemią (rafinacja)
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Rafinacja jest procesem stosowanym w celu oddzielenia od oleju składników, które rozkładają się na toksyczne i rakotwórcze związki w temperaturze normalnie stosowanej do smażenia. Dlatego jest ona niezbędna. Proces rafinacji tłuszczu jest dość złożony - a ponieważ odbywa się pod innym cisnieniem niż atmosferyczne jest również zupłenie nieporównywalny do podgrzewania tłuszczu w warunkach domowych. Prowadzone były liczne badania na temat wpływu rafinacji na jakość i stabilność olejów - i właśnie w opraciu o wnioski z tych badań zaleca się smażenie na olejach rafinowanych. Jest ono dużo bezpieczniejsze w skutkach dla spożywających smażone potrawy, a także dla wdychających opary wydzielające się w czasie smażenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty