Zapraszam do przeczytania mojego artykułu na temat olejów. Przynajmniej częściowo znajdzie Pan tam odpowiedzi na swoje pytania.
https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/olej-na-zimno-czy-na-goraco/
Rafinacja jest procesem stosowanym w celu oddzielenia od oleju składników, które rozkładają się na toksyczne i rakotwórcze związki w temperaturze normalnie stosowanej do smażenia. Dlatego jest ona niezbędna. Proces rafinacji tłuszczu jest dość złożony - a ponieważ odbywa się pod innym cisnieniem niż atmosferyczne jest również zupłenie nieporównywalny do podgrzewania tłuszczu w warunkach domowych. Prowadzone były liczne badania na temat wpływu rafinacji na jakość i stabilność olejów - i właśnie w opraciu o wnioski z tych badań zaleca się smażenie na olejach rafinowanych. Jest ono dużo bezpieczniejsze w skutkach dla spożywających smażone potrawy, a także dla wdychających opary wydzielające się w czasie smażenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Co oznacza ekologiczny olej roślinny? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy olej kokosowy tłoczony na zimno jest zdrowy? – odpowiada Ewa Gonia
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Olejek kokosowy - co to jest, olejek kokosowy nierafinowany i rafinowany, właściwości zdrowotne
Olejek kokosowy jest olejem roślinnym, który ma wł