Witam. Podczas terapii retinoidami (pochodne witaminy A), należy unikać spożywania dużych ilości witaminy A, aby nie doszło do hiperwitaminozy (czyli nagromadzenia zbyt dużej ilości witaminy). A więc najlepiej wykluczyć: tran (olej z wątroby ryb morskich), podroby i wyroby mięsne (wątróbka, nerki, wątrobianka, kaszanka, pasztety), żółtka jaj, mleko pełnotłuste oraz tłuste przetwory mleczne (masło, śmietana, tłuste sery). Oprócz tego należy uważać na warzywa i owoce bogate w beta-karoten: marchew, dynia, brokuły, pomidory, sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki, brzoskwinie, mango, morele. Może Pani spożywać chude mięso np. piersi z kurczaka lub indyka, cielęcina, schab wieprzowy, chuda polędwica wołowa, chude ryby. Z nabiału: chudy twaróg, kefir, jogurt, maślanka, ale oczywiście w umiarkowanych ilościach.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak znormalizować dietę przy hiperwitaminozie? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy wysokim poziomie kreatyniny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty powinny być usunięte z diety podczas leczenia Izotekiem? – odpowiada Mgr inż. Justyna Ćwierz