Dzień dobry,
Hemochromatoza to choroba charakteryzująca się odkładaniem jonów żelaza. W zwązku z tym należy unikać produktów bogatych w te właśnie jony: mięsa czerwone (wołowina, wieprzowina, kaczka, jagnięcina, kaszanka, wędliny z wymienionych mięs), a także kakao, czekolada > 50% kakao, a także suszone morele.
Przede wszystkim nie wolno pić alkoholu (w tym piwa).
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Warto uważać też na podroby: wątróbka, kaszanka, salceson, żółtko jaja oraz strączkowe: soja, fasola, groch. Nie przyjmować suplementów z żelazem, wspomagać watrobę dozwolonymi lekami ( po uzgodnieniu z lekarzem). Pozdrawiam
Należy bezwzględnie unikać przyjmowania preparatów żelaza oraz witaminy C. Również alkohol ma niekorzystne działanie w przebiegu choroby. W diecie proszę ograniczyć bogate w dobrze przyswajalne żelazo czerwone mięso i podroby oraz cytrusy (ze względu na witaminę C). Produkty zalecane to ryby, drób, królik, jaja, oliwa, olej lniany, owoce jagodowe, melony, bataty, awokado, kasza gryczana, siemię lniane, sezam. Do picia kawa, herbata, zielona herbata. Niektórzy dopuszczają czerwone wino.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Sposoby na uzupełnienie niedoboru żelaza w krwi – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wyniki badania krwi poniżej normy a podejrzenie anemii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek