Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Dzień dobry,
Hemochromatoza to choroba charakteryzująca się odkładaniem jonów żelaza. W zwązku z tym należy unikać produktów bogatych w te właśnie jony: mięsa czerwone (wołowina, wieprzowina, kaczka, jagnięcina, kaszanka, wędliny z wymienionych mięs), a także kakao, czekolada > 50% kakao, a także suszone morele.
Przede wszystkim nie wolno pić alkoholu (w tym piwa).
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Warto uważać też na podroby: wątróbka, kaszanka, salceson, żółtko jaja oraz strączkowe: soja, fasola, groch. Nie przyjmować suplementów z żelazem, wspomagać watrobę dozwolonymi lekami ( po uzgodnieniu z lekarzem). Pozdrawiam
Należy bezwzględnie unikać przyjmowania preparatów żelaza oraz witaminy C. Również alkohol ma niekorzystne działanie w przebiegu choroby. W diecie proszę ograniczyć bogate w dobrze przyswajalne żelazo czerwone mięso i podroby oraz cytrusy (ze względu na witaminę C). Produkty zalecane to ryby, drób, królik, jaja, oliwa, olej lniany, owoce jagodowe, melony, bataty, awokado, kasza gryczana, siemię lniane, sezam. Do picia kawa, herbata, zielona herbata. Niektórzy dopuszczają czerwone wino.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta w hemochromatozie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dieta na obniżenie poziomu żelaza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra