Dzień dobry,
Anemia w czasie ciąży jest bardzo niebezpieczna dla płodu, wówczas może dojść do poronienia lub wad rozwojowych płodu.

Przede wszystkim w czasie ciąży nie powinnaś jeść wątróbki, ze względu na zanieczyszczenia i dużą zawartość witaminy A.
Spośród mięs wskazana jest - wołowina, cielęcina, indyk, kaczka, oraz żółtko jaj.
Wskazane są także zielone warzywa liściaste np. brokuły, natka pietruszki, szpinak.
Zawsze mięso spożywaj w obecności surówek np. czerwonej papryki, brokuły pomidor, bowiem zawierają witaminę C, zwiększającej wchłanianie żelaza.
Ponadto zjadaj buraki- korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych.
Nie zapominaj także o rybach. Zamiast ziemniaków jedz kaszę jaglaną, gryczaną.
Staraj się nie popijać suplementów diety - preparatów żelaza herbatą i kawą, a wodą lub sokiem pomarańczowym.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty