Dzień dobry,
Anemia w czasie ciąży jest bardzo niebezpieczna dla płodu, wówczas może dojść do poronienia lub wad rozwojowych płodu.

Przede wszystkim w czasie ciąży nie powinnaś jeść wątróbki, ze względu na zanieczyszczenia i dużą zawartość witaminy A.
Spośród mięs wskazana jest - wołowina, cielęcina, indyk, kaczka, oraz żółtko jaj.
Wskazane są także zielone warzywa liściaste np. brokuły, natka pietruszki, szpinak.
Zawsze mięso spożywaj w obecności surówek np. czerwonej papryki, brokuły pomidor, bowiem zawierają witaminę C, zwiększającej wchłanianie żelaza.
Ponadto zjadaj buraki- korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych.
Nie zapominaj także o rybach. Zamiast ziemniaków jedz kaszę jaglaną, gryczaną.
Staraj się nie popijać suplementów diety - preparatów żelaza herbatą i kawą, a wodą lub sokiem pomarańczowym.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam, dieta białkowa prowadzi do zaburzeń równowagi metabolicznej. Stanowi obciążenie dla nerek i wątroby. Ze względu na swój jednostronny białkowy charakter, jest niedoborowa m.in. w witaminy i minerały. Dzieje się tak dlatego, że żaden pokarm nie dostarcza wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Prawidłowa dieta powinna być różnorodna. Pokarmy uzupełniają się wtedy wzajemnie pod wzgledem białka, tłuszczu, weglowodanów, błonnika, minerałów i witamin. W diecie białkowej dopiero w ostatniej fazie można jeść wszystko. Dlatego dieta białkowa jest nieodpowiednia dla każdego, a nawet niebezpieczna dla zdrowia dla osób, u których już występują jakieś dolegliwości, np. anemia. Niekorzystne efekty diety, to ucieczka minerałow z organizmu: magnezu, potasu i wapnia, większe ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, zaburzenia rytmu serca, efekt jojo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam,

do głównych przyczyn anemii należy niedobór żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso, którego Pani nie spożywa, ale także ryby, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, kalafior, marchew, ziarna zbóż,świeże oraz suszone owoce (np. śliwki, morele, truskawki, brzoskwinie, maliny). Warto pamiętać, że żelazo zawarte w warzywach liściastych i ziarnach zbóż jest w znacznie mniejszym stopniu przyswajane przez orgiazm, niż to z produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego, aby dostarczyć tą samą ilość żelaza z produktów roślinnych należy ich spożyć znacznie więcej.

Do przyczyn anemii zalicza się także bardzo obfite lub długotrwałe miesiączki oraz nieprawidłowe przyswajanie żelaza.

W profilaktyce anemii szczególne znaczenie ma prawidłowa dieta, dlatego warto wykonać badania, które potwierdzą przyczynę anemii, a następnie zgłosić się do specjalisty w celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety, gdyż anemia jest niebezpieczną choroba, która może prowadzić do ogólnego wyniszczenia organizmu.

Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/

0

Dzień dobry!

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty