Witam serdecznie. W zaistniałej sytuacji nie pozostaje Mi nic innego niż tylko zgodzić się z Panią. Oczywiście objawy które Pani zgłasza mogą być wynikiem szeregu innych chorób ale w pierwszej kolejności najprościej wykluczyć anemię czy hipowitaminozę. Warto wykonać podstawowe badania krwi, w tym morfologię badania biochemiczne, poziom żelaza i wit. b12. W tym celu zachęcam do wizyty u swojego lekarza rodzinnego
Witam,
Objawy, które opisujesz wskazują na niedobór żelaza. Przede wszystkim zgłoś się do lekarza i zrób badania krwi. Ponadto zmień dietę. Regularnie spożywaj posiłki. Co dziennie do czasu popraw zdrowia staraj się jeść mięso - najlepiej wołowina, indyk - ma sporo żelaza. Do mięsnego obiadu zawsze pij sok pomarańczowy lub jedz surówki z czerwoną papryką, bowiem witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. Jedz jajka - żółtka co 2 dni 2 jajka, gdyż są dobrym źródłem żelaza. Ponadto jedz sporo zielonych warzyw (np. natka pietruszka, koperek, sałata zielona, brokuły) są dobrym źródłem kwasu foliowego, korzystnie wpływającego na krwinki czerwone. Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść aby wzmocnić paznokcie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Anemia po usunięciu guza jelita grubego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Anemia i wysoki cholesterol - jak się odżywiać? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska