Jest to możliwe, dobrym źródłem żelaza jest czerwone mięso, żółtko jaja, natka pietruszki, orzechy, suszone morele.
Pozdrawiam
Produkty pochodzenia zwierzęcego takiej jak wieprzowina, wołowina, jajka są dobrym źródłem żelaza, natomiast z produktów roślinnych zawierających żelazo można wymienić nasiona roślin strączkowych, natkę pietruszki, kakao, orzechy, jednak należy zwrócić uwagę, że żelazo zawarte w produktach roślinnych jest słabiej przyswajalne. Biodostępność zwiększają natomiast witamina C i fruktoza. Produkty bogate w witaminę C to: czerwona papryka, natka pietruszki, brokuły, czarna porzeczka, aronia i owoce cytrusowe.
Warto również pamiętać, że związki takie jak taniny (zawarte w herbacie, czekoladzie) oraz fityniany (obecne w produktach zbożowych z pełnego przemiału) utrudniają wchłanianie żelaza.
W Pani przypadku istotna jest również przyczyna niedoboru żelaza - czy wynika to ze źle zbilansowanej diety, czy może zaburzeń wchłaniania, współistniejących chorób itp.
Witam serdecznie,
Zalecam włączyć do jadłospisu produkty, będące źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, tj. produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności czerwone mięso, jaja i podroby. W celu zwiększenia biodostępności tego pierwiastka z produktów pochodzenia roślinnego, należy spożywać je z warzywami i owocami, które są dobrym źródłem wit. C. Ponadto zalecam moczyć w wodzie płatki, orzechy i inne nasiona przed ich spożyciem, ponieważ obecne w nich substancję anty odżywcze, ograniczają dostępność żelaza.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/zelazo-zelazny-skladnik-w-naszej-diecie.html?c=9
W dniu 29 lipca 2016 16:38 użytkownik MójDietetyk.pl - Monika Frank <monika.frank@mojdietetyk.pl> napisał:
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Sposoby na uzupełnienie niedoboru żelaza w krwi – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)