Witam Pana
Produkty spożywcze bogate w żelazo to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, takiej jak wieprzowina, wołowina, jajka oraz podroby, natomiast z produktów roślinnych zawierających żelazo można wymienić nasiona roślin strączkowych, natkę pietruszki, kakao, orzechy - jednak należy zwrócić uwagę, że żelazo zawarte w produktach roślinnych jest słabiej przyswajalne.
Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, należy pamiętać o dostarczeniu witaminy C. Produkty bogate w witaminę C to: czerwona papryka, natka pietruszki, brokuły, czarna porzeczka, aronia i owoce cytrusowe.
Warto również pamiętać, że związki takie jak taniny (zawarte w herbacie, czekoladzie) oraz fityniany (obecne w produktach zbożowych z pełnego przemiału) utrudniają wchłanianie żelaza.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska