Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza?

Witam. Co powinnam jeść przy nadmiarze żelaza w organizmie a czego unikać? Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam 
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

duże ilości żelaza znajdują się w mięsie, jajach, rybach i przetworach mlecznych. Ponadto w pieczywie pełnoziarnistym - warto te produkty ograniczyć. Natomiast żelazo lepiej się wchłania w obecności witaminy C.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
Magdalena Mral Dietetyk, Gdynia
17 poziom zaufania

Witam,
żelazo występuje w znacznych ilościach w czerwonym mięsie i podrobach (wątrobie, nerkach i sercu), w jajach kurzych. Jeśli chodzi o produkty roślinne bogate w żelazo są to: suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, kakao, orzechy czy w produkty zbożowe np. w kasza gryczana czy pieczywo pełnoziarniste.
Warto też ograniczyć spożywanie produktów bogatych w witaminę C oraz suplementów ją zawierających ze względu na to iż witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Pozdrawiam,
Magdalena Mral
Dietetyk Kliniczny Gdynia
kom. 731 686 731

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
przede wszystkim należy unikać suplementów z żelazem i żywności wzbogaconej (m.in. preparaty multiwitaminowe) oraz unikać produktów bogatych w witaminę C która wspomaga wchłanianie żelaza. Produkty które minimalizują jego wchłanianie to m.in. nabiał i jaja, pokarmy bogate w kwas fitynowy (np. orzechy, nasiona), kawa, herbata czy ciemne kakao; herbaty ziołowe (przede wszystkim mięta pieprzowa) oraz bogate w polifenole oliwki czy czerwone wino.


Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty