Witam,
zarówno przy niedoczynności tarczycy jak i przy chorobie Hashimoto powinno się ograniczyć, a nawet wykluczyć pewne produkty żywnościowe. Istnieją zalecenia, które powinny być wdrożone w żywnie osób chorych na wymienione przez Panią schorzenia. Powinno się je wprowadzać indywidualnie, po uwzględnieniu dokładnego wywiadu zdrowotnego oraz żywieniowego.
Zachęcam do konsultacji z dietetykiem klinicznym znajdującym się w Pani okolicy bądź bezpośrednio ze mną.
Pozdrawiam,
Magdalena Mral
Kliniczny
ul. Starowiejska 52, Gdynia
tel. 58 661 11 16 kom. 731 686 731
Choroba Hashimoto jest chorobą zapalną, a zatem dieta powinna obfitować w związki i produkty działające przeciwzapalnie. Świeża, urozmaicona żywność powinna dostarczać przede wszystkim witamin i składników mineralnych, szczególnie antyoksydantów oraz składników układów enzymatycznych i wspierających pracę tarczycy. Będą to cynk, magnez, selen, witaminy rozpuszczalne w wodzie (wit. C, wit. grupy B), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Warzywa, owoce, w umiarkowanej ilości mięso, ryby, nabiał (jeśli nie ma nietolerancji laktozy lub nadwrażliwości na białka mleka), dobre źródła energii (węglowodany i tłuszcze dobrej jakości). Przebywanie na świeżym powietrzu oraz umiarkowany wysiłek fizyczny, np, jazda rowerem, taniec lub pływanie są tak samo ważne, jak żywienie w przypadku tej choroby.
Witam,
hashimoto to choroba autoimmunologiczna, atakująca tarczycę, jednak należy zdać sobie sprawę, że jest to choroba całego organizmu, ze względu na to, że organizm zaczyna walkę nie tylko z tarczycą ale i z innymi narządami, dlatego tak ważne jest skomponowanie odpowiedniego jadłospisu. Są pewne grupy produktów, które działają wyjątkowo destruktywnie, należą do nich m.in. zboża zawierające gluten oraz nabiał. Proszę się przede wszystkim skupić na produktach bogatych w błonnik, odpowiednich źródłach białka oraz węglowodanach złożonych zawartych m.in. w kaszy gryczanej czy jaglanej. Choroba Hashimoto jest bardzo złożonym schorzeniem, potrzeba bardziej poznać profil badań danej osoby by ułożyć odpowiednią dietę.
Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl
Za pomocą diety można poprawić kondycję swojego organizmu. Przy tym schorzeniu powinna pamiętać o takich produktach jak:
-węglowodany złożone - produkty pełnoziarniste lub kasze. Dzięki nim organizm jest mniej skłonny do robienia zapasów, co więcej stabilizują poziom glukozy we krwi,
-morskie ryby, jaja, chude mięso, to doskonałe żródła białka, a ich trawienie wymaga dużego wydatku energetycznego (metabolizm przyspiesza nawet 25%) oraz zmniejsza ryzyko wypadania włosów (częste przy chorobach tarczycy),
-błonnik - w ilości min. 25 g dziennie (w celu uniknięcia zaparć). Jedz warzywa i owoce ze skórką, pieczywo pełnoziarniste, ziarna i orzechy, siemię lniane,
-cynk i selen – które wspomagają syntezę tyroksyny (jeden z hormonów tarczycy). Cynk można znaleźć w pestkach słonecznika, sezamie, orzechach brazylijskich mięsie, owocach morza, i warzywach liściastych, a selen – czerwonym mięsie, wątróbce, pieczywie pełnoziarnistym,
-żelazo – u niektórych osób z niedoczynnością tarczycy, występuje niedokrwistość. Należy wówczas zadać o odpowiednią ilość żelaza w diecie. Dobrymi źródłami są: chude mięso, jaja, ryby, orzechy, suszone morele, natka pietruszki, pestki dyni, nasiona sezamu.
-dobre tłuszcze – czyli olej lniany i oliwa z oliwek nierafinowana, tłoczona na zimno, tran w ilości ok 2 łyżek dziennie (1 łyżka = 7 ml) doskonale podkręcą metabolizm,
-2-3 litry wody dziennie - ułatwia pozbycie się zaparć i zmęczenia. Woda niskozmineralizowana ułatwia wypłukanie nadmiaru fluoru z organizmu (z pasty do zębów, herbaty) i chloru (woda kranowa), które nasilają objawy niewydolności tarczycy, szczególnie niechęć do wysiłku fizycznego.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy obniżenie FT4, wynik poniżej normy, stworzył się przez efekt jojo? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Diata dla 54-latki z niedoczynnością i Hashimoto – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego powinnam nie spożywać przy Hashimoto? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla osoby z chorobą Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką stosować dietę przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Nadwaga i Hashimoto a odżywianie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz