Podstawowym elementem jest zbilansowana dieta dostarczająca wszelkich niezbędnych składników odżywczych, ale także pozwalająca na utrzymanie prawidłowej masy ciała, albowiem zarówno nadwaga, jak i niedowaga mogą znaczącą wpłynąć na zmniejszenie płodności. Warto w swojej diecie uwzględnić produkty bogate w witaminę E, której niedobór zmniejsza produkcję hormonu gonadotropowego, odpowiedzialnego za jakość plemników oraz prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet. Znajdzie ją Pani przede wszystkim w olejach roślinnych, orzechach, żółtkach czy warzywach liściastych. Dodatkowo można wzbogacić dietę w antyoksydanty oraz witaminy z grupy B. Za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzny odpowiada przede wszystkim cynk i nie powinno go w diecie zabraknąć. Bogatym źródłem cynku są rośliny strączkowe, mięso, produkty mleczne, pestki dyni. Kobieta natomiast powinna wzbogacić swoją dietę w żelazo (również podczas ciąży) oraz kwas foliowy. Z diety należy wyeliminować tłuszcze trans, alkohol oraz węglowodany proste.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

W jadłospisie przyszłych rodziców powinny znaleźć się produkty jak najmniej przetworzone, bogate w antyoksydanty i składniki mineralne. Należy zadbać szczególnie o podaż witamin: A, C, E, B1, B2, B6, B12 oraz kwasu foliowego. Ponadto bardzo ważne są: cynk, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Niezbędna jest również codzienna podaż błonnika pokarmowego. W tym celu warto spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a żywność wysoko przetworzoną bogatą w cukry proste zamienić na węglowodany złożone takie jak np.: gruboziarniste kasze, ryż pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe. W staraniach o poczęcie dziecka pomocna może być szczególnie dieta śródziemnomorska, która bazuje na takich produktach jak: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby, owoce morza, orzechy i pestki, oliwa, małe ilości mięsa oraz nabiału.
Składniki, które należałoby wyeliminować ze względu na bardzo szkodliwy wpływ na płodność to przede wszystkim tłuszcze trans (głównie twarde margaryny, dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, chipsy, krakersy itp.) oraz alkohol i węglowodany proste (głównie słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo).
Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty