Podstawowym elementem jest zbilansowana dieta dostarczająca wszelkich niezbędnych składników odżywczych, ale także pozwalająca na utrzymanie prawidłowej masy ciała, albowiem zarówno nadwaga, jak i niedowaga mogą znaczącą wpłynąć na zmniejszenie płodności. Warto w swojej diecie uwzględnić produkty bogate w witaminę E, której niedobór zmniejsza produkcję hormonu gonadotropowego, odpowiedzialnego za jakość plemników oraz prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet. Znajdzie ją Pani przede wszystkim w olejach roślinnych, orzechach, żółtkach czy warzywach liściastych. Dodatkowo można wzbogacić dietę w antyoksydanty oraz witaminy z grupy B. Za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzny odpowiada przede wszystkim cynk i nie powinno go w diecie zabraknąć. Bogatym źródłem cynku są rośliny strączkowe, mięso, produkty mleczne, pestki dyni. Kobieta natomiast powinna wzbogacić swoją dietę w żelazo (również podczas ciąży) oraz kwas foliowy. Z diety należy wyeliminować tłuszcze trans, alkohol oraz węglowodany proste.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
W jadłospisie przyszłych rodziców powinny znaleźć się produkty jak najmniej przetworzone, bogate w antyoksydanty i składniki mineralne. Należy zadbać szczególnie o podaż witamin: A, C, E, B1, B2, B6, B12 oraz kwasu foliowego. Ponadto bardzo ważne są: cynk, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Niezbędna jest również codzienna podaż błonnika pokarmowego. W tym celu warto spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a żywność wysoko przetworzoną bogatą w cukry proste zamienić na węglowodany złożone takie jak np.: gruboziarniste kasze, ryż pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe. W staraniach o poczęcie dziecka pomocna może być szczególnie dieta śródziemnomorska, która bazuje na takich produktach jak: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby, owoce morza, orzechy i pestki, oliwa, małe ilości mięsa oraz nabiału.
Składniki, które należałoby wyeliminować ze względu na bardzo szkodliwy wpływ na płodność to przede wszystkim tłuszcze trans (głównie twarde margaryny, dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, chipsy, krakersy itp.) oraz alkohol i węglowodany proste (głównie słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo).
Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy dieta wpływa na koncentrację? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta na piękną skórę twarzy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta ograniczająca przyrost tkanki tłuszczowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić koncentracię i skupienie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jedzenie i picie przy arytmii serca – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co najlepiej jeść, żeby nie powiększyła się prostata? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Anemia a dieta
Anemia to poważny objaw. Może świadczyć o wielu ró
Zadba o jelita i oczyści wątrobę. Znów poczujesz się lekki i pełen energii
Wątroba pełni w naszym organizmie wiele kluczowych