Zapytaj lekarza

7 1 6 , 8 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Trądzik - jak prawidłowo dbać o skórę?

Witam,

Na stan naszej skóry ma wpływ wiele czynników m.in.: hormony płciowe, stres, środowisko zewnętrzne w tym miejsce zamieszkania, dieta, czynniki genetyczne czy sama pielęgnacja skóry.

Na co jednak należy zwrócić uwagę przy doborze diety?
1. Wyeliminowanie z diety przetworzonych, konserwowanych, rafinowanych i nisko jakościowych produktów spożywczych.
2. Wyeliminowanie z diety tłuszczów trans znajdujących się np. w twardych margarynach, słodyczach i fast foodach.
3. Ograniczenie spożycia cukru- udowodniono, że nadmiar słodyczy przyspiesza proces starzenia się skóry i zwiększa wydzielanie sebum.
4. Odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych- najlepiej w naturalnej postaci. O kondycje nasze skóry szczególnie zadba: witamina A, C, E, B2, B6, biotyna, selen, cynk, krzem, magnez, żelazo, miedź, wapń czy jod.
5. Odpowiednia podaż wody- szczególnie warto w przypadku osób zdrowych spożywać wody wysokozmineralizowane, soki świeżo wyciskane z owoców i warzyw, herbatki ziołowe czy herbatę zieloną.
6. Odpowiednia podaż wielonienascyconych kwasów tłuszczowych i odpowiednia proporcja między omega 3 a omega 6. Omega 3 znajduje się głównie w rybach morskich, oleju lnianym, natomiast omega 6 m.in. w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, z pestek winogron.
7. Ograniczenie lub wyeliminowanie nabiału z diety. Istnieje kilka badań potwierdzających niekorzystny wpływ nabiału na stan skóry.

Jeśli chodzi o stan włosów powyższe wskazówki, wykluczając choroby i prawidłową pielęgnację włosów, również przyniosą efekty.



Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl

0

Dzień dobry!
Dieta i nasz stylu życia wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Niedobory określonych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia kondycji włosów i paznokci. Składniki wpływające na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci to: skrzyp polny, cynk, niacyna, wit. E, B6, B12, B1, wapń, kwas EPA, DHA. Źródłem tych substancji są produkty pełnoziarniste ( ryż brązowy, chleb razowy, kasza gryczana), orzechy włoskie, ryby morskie, oleje roślinne, produkty mleczne, chude mięso. Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy