Suche i cienkie włosy a dieta

Witam.Mam problem z włosami.Są suche, cienkie, wyglądają jak siano.Wydaje mi się, że odżywiam się prawidłowo.Nie spożywam fast- foodów, dań typu instant, słodkich gazowanych napoi, soków słodzonych, chipsów od wielu lat, a ostatnimi czasy wyeliminowałam tez słodycze(z wyjątkiem gorzkiej czekolady min.70%).Na co dzień jadam kanapki, owoce, warzywa, filet z kurczaka, udko/skrzydełko z kurczaka, zupy, twaróg z miodem, owsianki.Lubię płatki owsiane i orzechy. Co może być przyczyną mojego problemu?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Dieta w dużym stopniu wpływa na stan kondycji włosów. W naszym codziennym jadłospisie nie może zabraknąć bardzo ważnych pierwiastków takich jak miedź (wzmacnia włosy), cynk (dostarcza budulec) i żelazo (zapewnia prawidłowy wzrost włosów). Ważna rolę odgrywają także witaminy,a przede wszystkim wit.B6 i A. Warto, więc włączyć do diety między innymi ryby, kapustę, zielony groszek, ziemniaki oraz szpinak. Nie zapominajmy także o witaminie E. Zwalcza ona wolne rodniki tym samym chroniąc naczynia włosowate, które dostarczają do włosów składniki odżywcze. Źródłem witaminy E jest np. marchewka, orzechy, kiełki pszenicy i brukselka. Aminokwasy których potrzebujemy do szybszego wzrostu włosów znajdziemy przede wszystkim w mięsie (wybierajmy drób i ryby). Należy także sięgać po więcej jajek, produktów zbożowych, otrąb, płatków owsianych
i nasion roślin strączkowych.
Pani dieta wydaje się w porządku. Jeżeli utrzymuje Pani takie nawyki żywieniowe to proszę poszukać innej przyczyny złej kondycji włosów. Być może sa przesuszone ciepłym powietrzem, stosuje Pani niewłaściwy szampon czy inne kosmetyki

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!

Dieta i nasz stylu życia wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Niedobory określonych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia kondycji włosów i paznokci. Składniki wpływające na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci to: skrzyp polny, cynk, niacyna, wit. E, B6, B12, B1, wapń, kwas EPA, DHA. Źródłem tych substancji są produkty pełnoziarniste ( ryż brązowy, chleb razowy, kasza gryczana), orzechy włoskie, ryby morskie, oleje roślinne, produkty mleczne, chude mięso.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty