Witam serdecznie. Należy unikać fast foodów, ale również diety beztłuszczowej, wybierając produkty bogate w zdrowe tłuszcze, jak na przykład awokado, oliwki, siemię lniane, orzechy, migdały czy też ryby. Przeciwskazana jest także czekolada. Powinno się także ograniczyć spożycie mięsa zarówno w formie wysokoprzetworzonej, jak wędliny, konserwy, kiełbasy, a także niskoprzetworzonej, jak duszenie czy pieczenie mięsa.
Witam, Dieta zalecana przy trądziku powinna być uboga w tłuszcze nasycone (obecne w pieczywie cukierniczym, ciastkach, słodyczach, batonach czekoladowych), należy unikać czekolady, mocno pikantnych potraw. Powinieneś jeść dużo warzyw i owoców (szczególnie surowych i gotowanych na parze), produktów bogatych w cynk (np. chleb wieloziarnisty, razowy), chude mięso (szczególnie wołowe i drobiowe). Pozdrawiam
Do trądziku usposabiają głównie zaburzenia hormonalne. Mogą nasilać je stres, ekspozycja na słońce, intensywne ćwiczenia, alkohol, pikantna żywność, kosmetyki. Powinnaś zwrócić się po pomoc do dobrego lekarza dermatologa, który opracuje dla Ciebie odpowiednią terapię. Leczenie dermatologiczne może wspomóc dieta alkalizująca bogata w owoce (zwłaszcza cytrusowe) i warzywa oraz zastapienie mięsa rybami, roślinami straczkowymi (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca) oraz zwiększenie spożycia olejów zawierajacych kwasy omega-3 (olej lniany, rzepakowy). Unikaj żywności wysokoprzetworzonej, fast-foodów, produktów zawierających dużo cukru i soli (słodycze, słone przekąski, gotowe dania, sosy i mieszanki przyprawowe).
Witam,
Podstawą diety powinny być produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i owoce będące również źródłem błonnika. Zbyt mała ilość w diecie błonnika pokarmowego jest przyczyną nieregularnych wypróżnień, w tym zaparć. To z kolei prowadzi do przetłuszczania się skóry, pojawienia się krost oraz nasilenia się objawów trądziku pospolitego.
Stąd unikaj jasnego pieczywa, jasnych bułek ,drobnych kasz, jasnych makaronów.
Wskazana jest również odpowiednia ilość dobrych tłuszczy zawartych w olejach roślinnych, margarynach miękkich, orzechach i pestkach. Unikaj nasyconych kwasów tłuszczowych w tłustych mięsach i wędlinach, kiełbasach, parówkach, pełnotłustym nabiale, żywności fast-food oraz izomerów trans w słodyczach, czekoladach, ciastkach, ciasteczkach.
Ważne jest dostarczanie witamin, mających wpływ na stan skóry takich jak:
- wit. A zawarta w warzywach takich jak marchew, brokuł, szpinak, jarmuż, dynia; owoce takie jak morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, mango, jeżyna, aronia.
- wit. B2, której źródłem są: mleko i produkty mleczne, jaja, gruboziarniste produkty zbożowe, zielone części warzyw, orzechy włoskie i migdały.
-wit. B6, której duże ilości zawierają kiełki i otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy.
Spośród składników mineralnych ważny jest:
- cynk, zawarty w produktach zbożowych z pełnego przemiału, pestkach z dyni, nasionach roślin strączkowych i warzywach
- siarka, która naturalnie występuje w jajach, rybach, wołowinie, mleku, kapuście, kalafiorze, cebuli i grochu.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co należy jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co jeść aby uniknąć kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Trądzik a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ diety na skłonności do trądziku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co mogę jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak zwiekszyć masę ciała? Co jeść? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Redukcja wagi ciała przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Trądzik jako efekt złej diety – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak