Jakie produkty zaostrzają objawy trądziku?

Czy dieta ma wpływ na trądzik? Jakie produktu powodują zaostrzenie zmian trądzikowych ?
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Zaostrzenie zmian mogą spowodować produkty ciężkostrawne, zbytnio obciążające wątrobę, inhibitory enzymów (większość chemicznych dodatków do żywności) oraz produkty mocno pikantne. Korzystnie działają natomiast zioła żółciopędne (np.korzeń i liście łopianu) oraz te przyśpieszające metabolizm. Sprawdza się również tretynoina (kwas retinowy) spowalniający funkcje gruczołów łojowych

0

Kwasy omega 6 posiadają działanie prozapalne i zwiększają predyspozycje do zmian trądzikowych. W diecie przeciwtrądzikowej polecam:
* ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych, obecnych m.in. w pieczywie cukierniczym (rogaliki francuskie, bułeczki z czekoladą), ciastkach i słodyczach (zwłaszcza czekoladowych batonach);
* rezygnację z dań typu fast-food;
* ograniczenie w diecie produktów bogatowęglowodanowych i wysokosłodzonych
*ograniczenie spożycia mleka.
U niektórych pacjentów spożycie czekolady i orzechów prowokuje lub zaostrza zmiany trądzikowe.
Pozdrawiam

0

Witam proszę zacząć wizytę od konsultacji u lekarza medycyny estetycznej , bądź dermatologa. Skóra zostanie dokładnie obejrzana i zbadana, zostaną dobrane jak najodpowiedniejsze metody leczenia. Najskuteczniejszą metodą na blizny i trądzik jest zastosowanie peelingów medycznych w połączeniu z lekami do stosowania na skórę odpowiednio dobranymi do stanu skóry.
Można wykonać badania helicobacter pylori, badania na posiew bakteriologiczny oraz odwiedzić dobrego dermatologa, który dobierze terapię lekową doustną oraz preparaty do smarowania na skórę.


Jeśli chodzi o produkty to sa to : nabiał, czekolada, ostre przyprawy

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty