Czy spożywanie nabiału przyczynia się do powstawania trądziku?

Witam. Mam 20 lat i zmagam się z trądzikiem. Ostatnio dowiedziałam się, że trądzik wywołuje nabiał. W mojej diecie produkty tj jogurty naturalne, maślanki, śmietana czy mleko są obecne. Czy to może wpływać na nasilenie objawów trądziku?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku?

Trądzik objawia się nieestetycznymi krostami, które pojawiają się najczęściej na twarzy. Niektórzy nie zwracają jednak na to uwagi i bagatelizują problem. Obejrzyj film i dowiedz się, dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku.

Tak może to nasilić objawy trądziku.

Proszę zacząć wizytę od konsultacji u lekarza medycyny estetycznej , bądź dermatologa. Skóra zostanie dokładnie obejrzana i zbadana, zostaną dobrane jak najodpowiedniejsze metody leczenia. Najskuteczniejszą metodą na blizny i trądzik jest zastosowanie peelingów medycznych w połączeniu z lekami do stosowania na skórę odpowiednio dobranymi do stanu skóry.
Można wykonać badania helicobacter pylori, badania na posiew bakteriologiczny oraz odwiedzić dobrego dermatologa, który dobierze terapię lekową doustną oraz preparaty do smarowania na skórę.

0

Dzień dobry,
uważa się, że mleko zwiększa tendencję do tworzenia się zaskórników. W kilku badaniach, wykazano korzystny wpływ spożywania jogurtów na przebieg trądziku, ze względu na udział bakterii probiotycznych (Lactobacillus) w procesie fermentacji. Potwierdzono, iż bogate w laktoferynę, uzyskiwane w procesie fermentacji, produkty mleczne obniżają poziom triglicerydów w skórze. Dzięki temu zmniejszeniu ulega produkcja łoju, a w konsekwencji nasilenie zmian trądzikowych.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty