Wpływ diety na skłonności do trądziku

Witam serdecznie. Chciałbym dowiedzieć się, czy nieodpowiednia dieta może mieć zły wpływ na cerę skłonną do zmian trądzikowych. Słyszałem często, że np. czekolada lub ostre potrawy przyczyniają się do rozwoju trądziku. Czy jest to prawda? Jeżeli tak, to jakich produktów jeszcze należy unikać, a jakie mają korzystny wpływ na cerę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Skóra jest bardzo dużym i ważnym narządem organizmu człowieka.

Bardzo często nieodpowiednia dieta, niedobory składników odżywczych sa manifestowane przez zmiany na skórze manifestowane. Na początek z diety wyeliminuj:
- kurczaki i podroby, a także przetworzone wędliny
- czekolada mleczna
- ostre przyprawy - curry,chili, pieprz a także glutaminian sodu
- mleko słodkie, ale zostaw kefiry i jogurty
- cukier i słodycze
- alkohol


Dieta na trądzik powinna być bogata w warzywa i owoce - działają alkalizująco, a także kaszę jaglaną, kuskus. Wybieraj produkty z pełnego ziarna - pieczywo żytnie, graham. Zawierają błonnik, który oczyszcza jelita. Pij w ciągu doby 2 litry płynów - woda wzbogacana w jod (np. Ustronianka z jodem), zielona herbata.
Korzystnie na skórę działa witamina D i kwasy omega -3. W okresie jesienno - zimowym stosuj suplementy diety, tak aby dzienne spożywać 15 ug witaminy D, najlepiej w postaci tranu.

0

Dzień dobry. Oczywiście zbilansowana dieta jest bardzo pomocna w walce z trądzikiem. Wszelkiego rodzaju potrawy typu fast food oraz potrawy smażone zawierające kwasy tłuszczowe trans nasilają dolegliwości. Czekolada i ostre przyprawy również powodują nasilanie objawów trądziku. Bardzo czesto znaczną poprawe stanu cery w trądziku daje wyłączenie mleka z diety. Korzystny wpływ na wygląd cery mają kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w tłustych rybach (makrela, łosoś), orzechach i olejach roślinnych. W przypadku niedostatecznego ich spożycia można włączyc do diety tran. W diecie muszą sie również pojawiac warzywa i owoce bedące źródłem witamin i składników mineralnych, w tym ważnego dla wyglądu skóry cynku.

0

Witam. Im mniej przetworzone rzeczy jemy tym nasza cera i ogólnie stan naszego organizmu jest lepszy. Czyli rezygnujemy z fast-foodów, słodyczy pod każda postacią: czekolada, batony, ciastka - te dwie grupy mogą nasilać objawy. Eliminujemy również wszelkie gotowe sosy, zupy w proszku, serki do smarowania pieczywa (korzystniejsze jest zrobienie samemu pasty ser biały + jajko w kostkę + cebulka w kostkę + jogurt naturalny lub ser biały + rzodkiewka w kostkę + jogurt naturalny). Ograniczamy również sól (sól jest również w kostkach rosołowych, przyprawach typu jarzynka). W naszej diecie przeciwtrądzikowej wprowadzamy natomiast: pełnoziarniste pieczywo, surowe warzywa, owoce, kasze, płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika - są to źródła witamin i składników mineralnych, m.in. cynku, czy wit. C - która bierze udział w syntezie kolagenu skóry.

0

Wielu pacjentów po odstawieniu mleka widzia znaczna poprawę (warto przeprowadzić próbę na 2-3 tygodnie). Polecam też odstawić ketchup, majonez, jest też wiele teorii na temat drobiu. Wszystko oczywiście to względy indywidualne- dlatego trzeba testować.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty