Dzień dobry,
Skóra jest bardzo dużym i ważnym narządem organizmu człowieka.
Bardzo często nieodpowiednia dieta, niedobory składników odżywczych sa manifestowane przez zmiany na skórze manifestowane. Na początek z diety wyeliminuj:
- kurczaki i podroby, a także przetworzone wędliny
- czekolada mleczna
- ostre przyprawy - curry,chili, pieprz a także glutaminian sodu
- mleko słodkie, ale zostaw kefiry i jogurty
- cukier i słodycze
- alkohol
Dieta na trądzik powinna być bogata w warzywa i owoce - działają alkalizująco, a także kaszę jaglaną, kuskus. Wybieraj produkty z pełnego ziarna - pieczywo żytnie, graham. Zawierają błonnik, który oczyszcza jelita. Pij w ciągu doby 2 litry płynów - woda wzbogacana w jod (np. Ustronianka z jodem), zielona herbata.
Korzystnie na skórę działa witamina D i kwasy omega -3. W okresie jesienno - zimowym stosuj suplementy diety, tak aby dzienne spożywać 15 ug witaminy D, najlepiej w postaci tranu.
Dzień dobry. Oczywiście zbilansowana dieta jest bardzo pomocna w walce z trądzikiem. Wszelkiego rodzaju potrawy typu fast food oraz potrawy smażone zawierające kwasy tłuszczowe trans nasilają dolegliwości. Czekolada i ostre przyprawy również powodują nasilanie objawów trądziku. Bardzo czesto znaczną poprawe stanu cery w trądziku daje wyłączenie mleka z diety. Korzystny wpływ na wygląd cery mają kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w tłustych rybach (makrela, łosoś), orzechach i olejach roślinnych. W przypadku niedostatecznego ich spożycia można włączyc do diety tran. W diecie muszą sie również pojawiac warzywa i owoce bedące źródłem witamin i składników mineralnych, w tym ważnego dla wyglądu skóry cynku.
Witam. Im mniej przetworzone rzeczy jemy tym nasza cera i ogólnie stan naszego organizmu jest lepszy. Czyli rezygnujemy z fast-foodów, słodyczy pod każda postacią: czekolada, batony, ciastka - te dwie grupy mogą nasilać objawy. Eliminujemy również wszelkie gotowe sosy, zupy w proszku, serki do smarowania pieczywa (korzystniejsze jest zrobienie samemu pasty ser biały + jajko w kostkę + cebulka w kostkę + jogurt naturalny lub ser biały + rzodkiewka w kostkę + jogurt naturalny). Ograniczamy również sól (sól jest również w kostkach rosołowych, przyprawach typu jarzynka). W naszej diecie przeciwtrądzikowej wprowadzamy natomiast: pełnoziarniste pieczywo, surowe warzywa, owoce, kasze, płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika - są to źródła witamin i składników mineralnych, m.in. cynku, czy wit. C - która bierze udział w syntezie kolagenu skóry.
Wielu pacjentów po odstawieniu mleka widzia znaczna poprawę (warto przeprowadzić próbę na 2-3 tygodnie). Polecam też odstawić ketchup, majonez, jest też wiele teorii na temat drobiu. Wszystko oczywiście to względy indywidualne- dlatego trzeba testować.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co należy jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy dieta ma wpływ na powstawanie trądziku? – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Dieta na pozbycie się trądziku – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakich produktów żywnościowych unikać przy problemach z trądzikiem? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy nerwica może mieć wpływ na nasilenie się trądziku na czole? – odpowiada Lek. Wiesław Łuczkowski
- Czy czekolada pogarsza trądzik? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Wasyłyszyn
- Czy dieta wpływa na nasilenie trądziku? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy jedzenie wpływa na występowanie trądziku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta na piękną skórę twarzy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jakie produkty zaostrzają objawy trądziku? – odpowiada Dr Jacek Radwański