Jakich produktów żywnościowych unikać przy problemach z trądzikiem?

Witam, Zmagam się z trądzikiem od dłuższego czasu. Obecnie mam 19 lat. Nic mi nie pomaga. Słyszałam, że dieta ma szczególny wpływ na stan naszej skóry. Jakich produktów powinnam unikać? A jakie szczególnie powinny pojawić się w mojej diecie? Pozdrawiam, Agnieszka
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

mówiąc o trądziku trzeba wziąć pod uwagę to, aby dieta była zrównoważona pod kątem kwasowości, czyli powinno pojawiać się więcej produktów zasadujących niż kwasotwórczych.
Do tych pierwszych należą przede wszystkim: warzywa i owoce, a do drugich: mięso, ryby, zboża + cała żywność wysokoprzetworzona.
Ponadto radziłabym unikać czekolady, kakao, czerwonego wina, serów pleśniowych, a także cukru.

Pozdrawiam
http://food-diet.pl/

0

Pani Agnieszko,

Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty