Witam Panią,

Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).
Pozdrawiam serdecznie
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry, powołując się na aktualne zalecenia dietetyczne powinno się uwzględniać odpowiednio przyjmowaną ilość kalorii w ciągu dnia. Niewskazane jest spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Duża uwaga przywiązywana jest do ograniczania spożycia mleka. W celu doboru odpowiednich produktów najlepiej skonsultować się z dietetykiem (najlepiej współpracującym z lekarzem), który pomoże w zapewnieniu odpowiedniej diety. Pozdrawiam, Aleksandra Duczmal.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty