Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty