Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się ciągle pojawiających się pryszczy na twarzy? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakich produktów żywnościowych unikać przy problemach z trądzikiem? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta przy cerze trądzikowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy dieta ma duży wpływ na trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pokonać trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na pozbycie się trądziku – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zmiany trądzikowe u 38-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką dietę stosować aby złagodzić trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Niezdrowe jedzenie a przewlekły trądzik – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a trądzik – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)