Zdecydowanie ma! Chociażby nadmiar cukru czy w postaci klasycznego białego cukru czy w słodyczach, czy potrawach będących źródłem cukrów prostych (np. biała mąka) nasila stany zapalne. Poza tym spożywanie wysoko przetworzonych produktów (chipsy, gotowe zupki, dania, mieszanki sztucznych przypraw, kostki, przekąski), które zawierają duże ilości sztucznych substancji powoduje produkowanie toksyn w organizmie, które sprzyjają pojawianiu się zmian skórnych i wyprysków. To tylko 2 z wielu zależności... Pozdrawiam
bardzo czesto diteta ma wplyw na powstawanie zmian skornych. Prosze prezdewszystkim odstawic slodycze , czekolade, oraz ostre przyprawy.
Ewa Rybicka
Jak najbardziej. Przyczyną trądziku mogą być alergie pokarmowe, np. często trądzik jest wynikiem alergii na białka mleka krowiego lub gluten. Nawet jeżeli przyczyna trądziku jest inna (np. hormonalna) to niektóre pokarmy i tak nasilają jego objawy. Są to produkty przetworzone, fast foody, tłuszcze nasycone (zawarte w tłustych mięsach, maśle), słodycze, jasne pieczywo. Polecam konsultację ze specjaliastą i wykonanie odpowiednich badań zamiast szukania przyczyny na własną rękę.
Tak , dieta ma bardzo duży wpływ na stan skóry.
Można wykonać badania helicobacter pylori, badania na posiew bakteriologiczny oraz odwiedzić dobrego dermatologa, który dobierze terapię lekową doustną oraz preparaty do smarowania na skórę.
Z zabiegów polecam po konsultacji peelingi medyczne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na pozbycie się trądziku – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta na problemy z trądzikiem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy dieta ma duży wpływ na trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a trądzik – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ diety na skłonności do trądziku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta na trądzik – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy dieta ma wpływ na trądzik? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dieta wpływa na nasilenie trądziku? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Co na trądzik? Dieta? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jakich produktów żywnościowych unikać przy problemach z trądzikiem? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Zabójcze dla serca. Kardiolog wskazuje pięć najgorszych produktów
Choroby sercowo-naczyniowe to jeden z głównych zab
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Te produkty szkodzą naszej skórze zdaniem dermatologów. Najlepiej szybko z nich zrezygnuj
Zrównoważona i urozmaicona dieta ma pozytywny wpły