Trądzik różowaty
Trądzik to nie tylko nieestetyczne krostki, które pojawiają się w okresie dojrzewania. Może on przybrać inną postać. Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o trądziku różowatym.
Wpływu spożywania węglowodanów, tłuszczów i białek na wywołanie lub zaostrzanie trądziku nie udało się potwierdzić w badaniach. Wydaje się więc, że, jeśli taka zależność w ogóle istnieje, to ma ona małe znaczenie.
Wielu pacjentów po odstawieniu mleka widzia znaczna poprawę (warto przeprowadzić próbę na 2-3 tygodnie). Polecam też odstawić ketchup, majonez, jest też wiele teorii na temat drobiu. Wszystko oczywiście to względy indywidualne- dlatego trzeba testować.
Dzień dobry,
Dzisiaj wiemy, że dieta nie przyczynia się do powstawania trądziku pospolitego, może natomiast powodować jego nasilenie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta na trądzik? – odpowiada Dr n. med. Małgorzata Salamon
- Jakich produktów wystrzegać się przy leczeniu trądziku? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy dieta wpływa na nasilenie trądziku? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Wpływ diety na skłonności do trądziku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta przy trądziku dla 23-latka? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Odżywianie przy trądziku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Posiłki na poprawę stanu cery – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Dieta w leczeniu trądziku – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta na kłopoty z cerą – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na trądzik różowaty – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk