Witam serdecznie,
znakomitym źródlem żelaza są: wołowina chuda, wątróbka, mięso indycze, sardynki, płatki owsiane, fasola, suszone figi, żóltko jaja, ziarno sezamu, zielone warzywa. Przysfajalność żelaza z pożywienia będzie lepsza dzieki jednoczesnemu spożywaniu witaminy C np. z cytryny, pomarańczy, kiwi, papryki czy ziemniaków. Pomocne mogą być również herbaty z dzikiej róży, pokrzywy, świeża pietruszka.
Natomiast należy wykluczuć z diety produkty które zmiejszają wchłanialność żelaza tj. czarna herbata, kawa, otręby, szczaw, rabarbar, zboża pełnoziarniste.
pozdrawiam serdecznie
mgr terapii naturalnych i dietetyki Joanna Brejecka-Pamungkas
www.naturalhealing.pl
Dzień dobry,
dobre źródła żelaza to przede wszystkim podroby np. wątróbka, wołowina. Poza tym kasza jaglana, jarmuż, nasiona i orzechy (szczególnie pestki dyni, sezam i pistacje), żółtka jaj, pietruszka, szpinak, nasiona roślin strączkowych.
Poza tym należy unikać picia kawy i herbaty - blokują wchłanianie żelaza. Oraz dodawać do posiłków bogatych w żelazo witaminę C, lub produkty w nią bogatę (np. papryka) - wspomaga ona wchłanianie żelaza.
Jednakże przy takim wyniku polecałabym sprawdzić poziom ferrytyny i skonsultować z lekarzem pierweszego kontaktu suplementację żelazem.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
www.justynaluty.pl
Szanowna Pani,
Przede wszystkim warto z lekarzem poszukać przyczyny niskiego poziomu żelaza.
Dobrymi źródłami żelaza są wątroba wieprzowa, kakao, kaszanka, pasztet, pistacje, natka pietruszki, migdały, szpinak.
Żeby zwiększyć wchłanialność żelaza należy spożywać je wraz z produktami bogatymi w witaminę C (papryka, truskawki, cytrusy, czarna porzeczka). Wątróbka wieprzowa z surówką z papryki będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Ze względu na ograniczenie wchłanialność żelaza, powinna Pani wykluczyć z diety: mocną czarną herbatę i kawę, otręby pszenne, soję, szczaw.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Dzień dobry.
Dzienne zalecane spożycie żelaza dla kobiet wynosi 15 mg. Występujące
w produktach zwierzęcych wchłania się w około 20%, natomiast w roślinach
w 5%. Wynika to z odmiennej budowy chemicznej: w produktach zwierzęcych żelazo nazywane dwuwartościowym łatwiej wchłanialnym (hemowym),
oraz w źródłach roślinnych trójwartościowym (niehemowym) trudniejszym
do przyswojenia.
Na pierwszym miejscu produktów bogatych w żelazo niehemowe znalazło się: tofu następnie soja, fasola biała, soczewica, natka pietruszki, brokuł i brukselka, pestki dyni, sezamu, orzechy, buraki oraz kasza gryczana i jaglana. Niepodważalnie w jadłospisie nie powinno zabraknąć wołowiny, podrobów (m.in. wątróbki), oraz mięczaków (ostrygi, małże). Przyswajalność żelaza niehemowego zwiększa witamina C, dlatego ważne jest, aby łączyć produkty mięsne
z warzywami i owocami w postaci surowej, gdyż jest ona wrażliwa
na temperaturę. Doskonałym źródłem witaminy C jest: papryka, pomidor, jarmuż, kiwi, cytryna i pomarańcze. Takie połączenie może dostarczyć organizmowi nawet 4 krotnie większą dawkę żelaza. Wchłanianie utrudnia kwas fitynowy występujący m.in. w zbożach, kwas szczawiowy znajdujący sie w rabarbarze
i szczawiu,białka kazeinowe, serwatkowe zawarte w przetworach mlecznych, jajkach oraz wysoka zawartość tłuszczów w diecie.
Przy niewystarczająco zbilansowanej diecie warto skorzystać z preparatów wzbogaconych w żelazo po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do Pani
trybu życia i zapewniającą pokrycie zapotrzebowania na żelazo.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska