Dzień dobry :)
W przypadku anemii z powodu braku żelaza należy zwrócić szczególną uwagę na dietę i rodzaj spożywanych produktów. Poniżej podaję listę żywności wskazanej i przeciwwskazanej w anemii.
Produkty będące źródłem żelaza (wprowadzić je do diety):
- wołowina, wieprzowina, drób, ryby;
- kasza gryczana;
- nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, groch;
- pestki dyni, ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe;
- niektóre warzywa (brokuły, szpinak, groszek zielony, buraki);
- koper, natka pietruszki;
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki);
- amarantus.
Wchłanianie żelaza zwiększają:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka czerwona i zielona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory),
- obecność aminokwasów zawartych w białku mięsa, drobiu i ryb.
Korzystne jest więc łączenie tych produktów z żywnością będącą źródłem żelaza, np. mięso z warzywami.
Wchłanianie żelaza zmniejszają (unikać):
- fityniany obecne w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż (można się ich pozbyć przez zastosowanie moczenia, ale nie należy gotować ich w tej samej wodzie);
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
- kofeina (kawa, herbata, kakao);
- nadmiar błonnika pokarmowego.
Jeśli mimo zmiany diety zgodnie z powyższymi wskazówkami nie będzie zauważalna poprawa wyników należy rozważyć suplementację żelaza, ale wyłącznie pod kontrolą lekarza.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)
Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Pytanie co jest przyczyną, ze Pani tego żelaza nie wchłania z diety? Bo suplementacja czy też dieta bogata w żelazo, jeśli go się nie wchłania to jak napełnianie dziurawego wiadra wodą...Proponuję diagnostykę w kierunku celiakii (objawem, może być to, że wyniszczone kosmki jelitowe nie wchłaniają żelazahttp://www.dietetykwkrakowie.pl/artykuly_i_porady/celiakia-i-dieta-bezglutenowa/ , poprawę mikroflory jelitowej robi to np. VitaImmun, często w terapii jest zalecana Laktoferyna), oraz diagnostyka nietolerancji pokarmowej IgG zależnej.
www.dietetykwkrakowie.pl; https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Właściwa dieta w kamicy nerkowej
Kamica dróg moczowy ma charakter nawrotowy. Działa
Jak zadbać o zdrowie jelit? Przewodnik po skutecznej diecie i suplementacji
Zdrowie jelit okazuje się szalenie ważne. Sugerowa
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,