Badanie krwi i niedokrwistość

Badanie krwi z lutego 2016 wykazało niedokrwistość. Powtórzyłam badanie w maju i nadal (Hemogl.11, hematok.33.6, MCH 26.5, RDW-CV 15.9, Limfocyty 1.15, żelazo 35.5).Lekarz rodzinny przypisał żelazo i po miesiącu wyniki nadal średnie(Hemoglob.11.6, Hematokryt 35.7, RDW-CV 16.7, eozynofile 0.9, Limfocyty 1.13, żelazo 146.2). Lekarz rodzinny radzi zmienić diete (jeść buraki, zielone warzywa) i za 2 mies. znowu zrobić wyniki. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania czy dieta wystarczy?
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu

Badania krwi - monocyty

Monocyty są to komórki układu krwinek białych, znajdujące się w szpiku kostnym. Ich wartość określa się na podstawie klasycznej morfologii. Więcej szczegółów wyjawia nam lek. Łukasz Kowalski.

Dzień dobry :)

W przypadku anemii z powodu braku żelaza należy zwrócić szczególną uwagę na dietę i rodzaj spożywanych produktów, które nie ograniczają się jedynie do "buraków i zielonych warzyw". Poniżej podaję listę żywności wskazanej i przeciwwskazanej w anemii.

Produkty będące źródłem żelaza (wprowadzić je do diety):
- wołowina, wieprzowina, drób, ryby;
- kasza gryczana;
- nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, groch;
- pestki dyni, ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe;
- niektóre warzywa (brokuły, szpinak, groszek zielony, buraki);
- koper, natka pietruszki;
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki);
- amarantus.

Wchłanianie żelaza zwiększają:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka czerwona i zielona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory),
- obecność aminokwasów zawartych w białku mięsa, drobiu i ryb.
Korzystne jest więc łączenie tych produktów z żywnością będącą źródłem żelaza, np. mięso z warzywami.

Wchłanianie żelaza zmniejszają (unikać):
- fityniany obecne w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż (można się ich pozbyć przez zastosowanie moczenia, ale nie należy gotować ich w tej samej wodzie);
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
- kofeina (kawa, herbata, kakao);
- nadmiar błonnika pokarmowego.

Oprócz diety proszę kontynuować suplementację. Polecam oznaczenie również stężenia witaminy B12 we krwi. Jej niedobór również może powodować niedokrwistość.

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty