Witam serdecznie,
Warto jeść szpinak, ale nie ze względu na dużą zawartość żelaza. Prawda jest taka, że szpinak pod względem zawartości żelaza nie odbiega zbytnio od innych zielonych roślin. To że szpinak zawiera bardzo dużo danego pierwiastka jest stereotypem i mitem. Więcej żelaza niż w szpinaku znajdziemy m.in. w płatkach owsianych, melasie, śliwkach suszonych. Szpinak wcale nie zawiera dużo żelaza dodatkowo jego przyswajalność maleje wraz z ograniczeniem witaminy C w naszej diecie.Żelazo w szpinaku jest trudno dostępne dla nas z powodu występowania w postaci soli sodowych. Dlatego często lepiej jeść pożywienie trochę uboższe w żelazo, które jest łatwo przyswajalne. Głównym i najlepszym źródłem żelaza w żywności, są produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja. Roślinnym źródłem żelaza(5% wchłanialności) są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam).
Można jednak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę (wszystkie owoce); białko (mięso zwierząt i ryb).
Pamięta te Pani, że nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Niedobór żelaza powinien być leczony przez lekarza w dawkach indywidualnie ustalonych. Sam szpinak nie wystarczy. Pozdrawiam
Nie, szpinak nie zawiera dużych ilości żelaza, do tego zawarte w nim fityniany utrudniają jego wchłanianie. Najlepiej wchłania się żelazo z produktów zwierzęcych więc należy zwiększyć w diecie udział czerwonego mięsa (chuda wołowina), wątróbki oraz dodatkowo warto pić sok z buraków.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Naturalne sposoby na walkę z anemią
Naturalne metody walki z anemią Zmęczenie, brak en