Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka?

Mówi się, że czerwone wino i buraki obniżają ciśnienie i są zdrowe w małych ilościach. Wino natomiast bardzo wypłukuje z organizmu żelazo. Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny

Witam,
Burak nie powoduje szczególnego utrudnienia we wchłanianiu żelaza. Co innego wino oraz herbata. Jednak nie musi się Pan tym przejmować jeśli nie będzie Pan łączył w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo razem z winem czy herbatą. Bogate w żelazo są wątróbka, mięso, warzywa strączkowe, amarantus, soczewica. Dodatkowo, można zwiększyć wchłanianie żelaza zwiększając w posiłku ilość witaminy C (świeże warzywa i owoce).
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska
Dietetyk Gryfice

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty