AspaT
AspAT czyli aminotransferaza asparaginianowa ? czyli enzymy wątrobowe. Dowiedz się jakie są normy AspAT, gdzie występuje i o czym może świadczyć wzrost tego enzymu w organizmie.
Witam serdecznie. Należy podkreślić że większość przypadków anemii z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz farmakologicznego, które polega na suplementacji odpowiednich dawek żelaza. Warto jednak wspomóc to leczenie spożywając produkty, które zawierają dużą ilość tego pierwiastka. Są to przede wszystkim : mięso, wędliny, podroby – szczególnie wątróbka, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona – dynia, słonecznik, sezam, orzechy – szczególnie pistacjowe, warzywa zielone ( szpinak, kapusta, brukselka, koper, liście pietruszki, buraki, czarna porzeczka, suche warzywa strączkowe, kiełki, zarodki pszenne, morele, śliwki suszone, figi, daktyle.
Wchłanianie żelaza z pokarmów wynosi tylko od 5 do 20% w zależności od źródła (największe z mięsa), potrafi się jednak zwiększać w przypadku jego niedoborów.
Substancje, które znacznie obniżają dostępność żelaza to między innymi fityniany (obecne między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych), niektóre polifenole (w kawie i herbacie), błonnik, a także duże ilości wapnia. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego do porcji mięsa lub ryby dobrze jest zjeść surówkę, a do wędliny pomidora czy paprykę, bogate w witaminę C. Jeżeli zależy nam na dobrym wchłonięciu żelaza z obiadu, nie pijmy bezpośrednio po nim mocnej herbaty.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek