Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi?

Co jeść aby mieć dobre wyniki krwi? Zależy mi na poprawie wyników krwi, gdyż wychodzi że mam w organiźmie za mało żelaza i podejrzenie anemii. Co mogłabym spożywać by poprawić wyniki.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie. Należy podkreślić że większość przypadków anemii z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz farmakologicznego, które polega na suplementacji odpowiednich dawek żelaza. Warto jednak wspomóc to leczenie spożywając produkty, które zawierają dużą ilość tego pierwiastka. Są to przede wszystkim : mięso, wędliny, podroby – szczególnie wątróbka, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona – dynia, słonecznik, sezam, orzechy – szczególnie pistacjowe, warzywa zielone ( szpinak, kapusta, brukselka, koper, liście pietruszki, buraki, czarna porzeczka, suche warzywa strączkowe, kiełki, zarodki pszenne, morele, śliwki suszone, figi, daktyle.
Wchłanianie żelaza z pokarmów wynosi tylko od 5 do 20% w zależności od źródła (największe z mięsa), potrafi się jednak zwiększać w przypadku jego niedoborów.

Substancje, które znacznie obniżają dostępność żelaza to między innymi fityniany (obecne między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych), niektóre polifenole (w kawie i herbacie), błonnik, a także duże ilości wapnia. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego do porcji mięsa lub ryby dobrze jest zjeść surówkę, a do wędliny pomidora czy paprykę, bogate w witaminę C. Jeżeli zależy nam na dobrym wchłonięciu żelaza z obiadu, nie pijmy bezpośrednio po nim mocnej herbaty.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty