Dzień dobry :)
Przy niskim poziomie żelaza we krwi należy zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, która może się okazać niedoborowa w żywność zawierającą ten składnik. Poniżej podaję źródła żelaza oraz produkty, które poprawiają lub obniżają jego przyswajanie z żywności.
Produkty będące źródłem żelaza:
- wołowina, wieprzowina, drób, ryby, żółtko jaja (źródła najlepiej wchłanialnego żelaza);
- kasza gryczana;
- nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, groch (gorsza wchłanialność żelaza ze względu na zawartość związków ograniczających jego wchłanianie);
- pestki dyni, ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe;
- niektóre warzywa (brokuły, szpinak, groszek zielony, buraki);
- koper, natka pietruszki;
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki);
- amarantus.
Wchłanianie żelaza zwiększają:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka czerwona i zielona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory);
- obecność aminokwasów zawartych w białku mięsa, drobiu i ryb.
Wchłanianie żelaza zmniejszają:
- fityniany obecne w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż;
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
- kofeina (kawa, herbata, kakao);
- nadmiar błonnika pokarmowego.
W związku z tym korzystne będzie połączenie w jednym posiłku np. mięsa i warzyw bogatych w witaminę C, ale już wypicie kawy zaraz po zjedzeniu kanapki z jajkiem może skutkować gorszą wchłanialnością żelaza.
Co do pokrzywy, także można ją stosować, aby wzmocnić organizm i wyrównać poziom żelaza we krwi. Roślina ta wpływa na zwiększenie poziomu krwinek czerwonych w organizmie. Może być spożywana w formie naparu (herbatki), soku, jako dodatek do surówek, zup, sosów, pesto itd. W Internecie można znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem tej rośliny.
Zapraszam do kontaktu :)
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Sok z pokrzywy nie ma szczególnego wpływu na poziom żelaza w organizmie.
Jeżeli przyjmuje Pani zapisany przez lekarza preparat z żelazem należy wtedy stosować normalną, zwyczajną dietę (żelazo w zbyt dużych dawkach jest toksyczne). Po zakończeniu farmakoterapii warto zadbać o odpowiedni poziom żelaza w diecie aby ponownie nie doprowadzić do niedoborów. Dieta taka powinna uwzględniać mięso, ryby i jaja, a także łączenie produktów zbożowych (najlepiej pełnoziarnistych) czy nasion roślin strączkowych i orzechów z produktami bogatymi w witaminę C (która jest niezbędna dla przyswajania żelaza z żywności pochodzenia roślinnego).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi