Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi?

Witam.Mam 36 lat.Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza w krwi? norma jest do 147 a ja mam 190.Czy to dużo?kilka lat temu leczyłam się u hematologa z powodu niedoboru żelaza a teraz mam go nadmiar,dodam że nie biorę żadnych leków,nie jem mięsa.
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu

Witam, nadmiar żelaza mogą wywoływać np.dieta bogata w żelazo, nadmierna suplementacja, zapalenie wątroby, trzustki, niealkoholowe zapalenie wątroby, zaburzenia enzymów odpowiedzialnych za metabolizm żelaza. Jednak należałoby by jeszcze sprawdzić poziom hemoglobiny oraz pozostałe parametry z morfologii. Każdy nadmiar żelaza powinno się zdiagnozować. Wynik nie jest bardzo wysoki, ale proszę to wyjasnić ze zwoim lekarzem.

0

Witam,
wynik stwierdzający podwyższony poziom żelaza należy skonsultować z lekarzem.
Nadmierne wchłanianie i odkładanie się żelaza może być uwarunkowane genetycznie, może być przyczyną diety lub przyjmowanych leków.
Poniżej kilka wskazówek, zapobiegających nadmiernemu wchłanianiu się żelaza.
1. Aby zmniejszyć wchłanianie żelaza nie należy spożywać produktów bogatych w żelazo w jednym posiłku razem z produktami bogatymi w witaminę C.
Warzywa kapustne mają bardzo dużo witaminy C. Witamina C, pochodząca z warzyw (wszelkie surówki z warzyw kapustnych) należy spożywać po daniu mięsnym lub przed, aby ograniczyć wchłanianie żelaza.
2. Należy wyeliminować alkohol – ułatwia wchłanianie żelaza.
3. Nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza, dlatego należy jeść dużo nabiału: chudy ser, jogurt. Duża ilość fosforanu wapnia hamuje wchłanianie żelaza, gdyż wytrąca się tworząc związki nierozpuszczalne, jest praktycznie w każdym produkcie mlecznym.
Lista produktów dozwolonych:
mleko i produkty mleczne: sery, maślanka, kefir
makarony bezjajeczne, białe
kasze drobne: kuskus, kasza jaglana, jęczmienna drobna
biały ryż
biała mąka pszenna
ziemniaki
niektóre owoce
kawa i herbata

Lista produktów, które należy ograniczać:
„czerwone” mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa
drób
wędliny
podroby, pasztety
żółtka jaj
ryby
mak
nasiona dyni
kiełki pszenicy, płatki pszenne
owsianka
szpinak
fasola, groch (suche nasiona roślin strączkowych)
orzechy
suszone morele, śliwki
soja
ciemny chleb
czekolada

Mam nadzieję, że wskazówki okażą się przydatne. Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty