Witam, nadmiar żelaza mogą wywoływać np.dieta bogata w żelazo, nadmierna suplementacja, zapalenie wątroby, trzustki, niealkoholowe zapalenie wątroby, zaburzenia enzymów odpowiedzialnych za metabolizm żelaza. Jednak należałoby by jeszcze sprawdzić poziom hemoglobiny oraz pozostałe parametry z morfologii. Każdy nadmiar żelaza powinno się zdiagnozować. Wynik nie jest bardzo wysoki, ale proszę to wyjasnić ze zwoim lekarzem.
Witam,
nadmiar żelaza może być chwilowym stanem, ale nie można go lekceważyć. Radziłabym udać się do hematologa, aby ustalić dalsze postępowanie.
Pozdrawiam
Witam,
wynik stwierdzający podwyższony poziom żelaza należy skonsultować z lekarzem.
Nadmierne wchłanianie i odkładanie się żelaza może być uwarunkowane genetycznie, może być przyczyną diety lub przyjmowanych leków.
Poniżej kilka wskazówek, zapobiegających nadmiernemu wchłanianiu się żelaza.
1. Aby zmniejszyć wchłanianie żelaza nie należy spożywać produktów bogatych w żelazo w jednym posiłku razem z produktami bogatymi w witaminę C.
Warzywa kapustne mają bardzo dużo witaminy C. Witamina C, pochodząca z warzyw (wszelkie surówki z warzyw kapustnych) należy spożywać po daniu mięsnym lub przed, aby ograniczyć wchłanianie żelaza.
2. Należy wyeliminować alkohol – ułatwia wchłanianie żelaza.
3. Nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza, dlatego należy jeść dużo nabiału: chudy ser, jogurt. Duża ilość fosforanu wapnia hamuje wchłanianie żelaza, gdyż wytrąca się tworząc związki nierozpuszczalne, jest praktycznie w każdym produkcie mlecznym.
Lista produktów dozwolonych:
mleko i produkty mleczne: sery, maślanka, kefir
makarony bezjajeczne, białe
kasze drobne: kuskus, kasza jaglana, jęczmienna drobna
biały ryż
biała mąka pszenna
ziemniaki
niektóre owoce
kawa i herbata
Lista produktów, które należy ograniczać:
„czerwone” mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa
drób
wędliny
podroby, pasztety
żółtka jaj
ryby
mak
nasiona dyni
kiełki pszenicy, płatki pszenne
owsianka
szpinak
fasola, groch (suche nasiona roślin strączkowych)
orzechy
suszone morele, śliwki
soja
ciemny chleb
czekolada
Mam nadzieję, że wskazówki okażą się przydatne. Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak obniżyć poziom żelaza we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Jedz zamiast mięsa. Dzięki błonnikowi zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego
Od dawna przekonuje się nas, że aby utrzymać zdrow
Niska podaż wapnia - przyczyny, wapń w diecie
Niska podaż wapnia w organizmie (hipokalcemia) moż
Bierzesz witaminy? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo
Polacy łykają suplementy na potęgę, ale bardzo czę