Witam!
Dieta w przypadku hipercholersterolemii powinna zawierać ograniczoną ilość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, choć nie wolno ich całkowicie wyeliminować.
Warto zwiększyć ilość tłuszczy nienasyconych w diecie - zawartych m. in. w nasionach słonecznika, czy oliwie, której można używać do smażenia i sałatek.
Korzystne jest także zwiększenie spożycia ryb morskich. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu. Podobne działanie wykazują nasiona lnu, oliwa z oliwek oraz preparaty z wiesiołka.
Poziom cholesterolu pomagają obniżyć też: płatki owsiane, cebula, fasola, papryka, jabłka, soczewica, soja, kapusta, brokuły, kalafior, czerwone wino.
W anemii z niedoboru żelaza zaleca się spożywanie chudego mięsa, chudych wędlin oraz wątroby, podobnie jak w hipercholesterolemii, nie zaleca się smażenia.
Należy wybierać produkty pełnowartościowe, ciemne pieczywo oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe. W każdym posiłku warto uwzględnić warzywa i owoce bogate w witaminę C, które zwiększają wchłanianie żelaza (najlepsze źródła to: papryka czerwona, natka pieruszka, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia). Korzystne jest ograniczenie kawy i herbaty, które zawierają związki hamujące wchanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jaka jest dieta przy hiperlipidemii? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Wino z aronii i żółty ser przy wysokim cholesterolu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jadłospis przy anemii i wysokim cholesterolu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Wysoki poziom cholesterolu u 55-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska