Wynik taki można wytłumaczyć właśnie tym chudym jedzeniem. Hipercholesterolemii zapobiega się dietą, w której tłuszcz dostarcza około 20% energii, przy czym musi to być tłuszcz o wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a więc pochodzić z olei roślinnych i tłustych ryb. Pana organizm produkuje endogennie więcej cholesterolu niż jest Pan w stanie spożyć i tylko spożycie innych tłuszczy wpływających na gospodarkę cholesterolem obniża ryzyko wystąpienia hipercholesterolemii i miażdżycy.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Anemia i wysoki cholesterol - jak się odżywiać? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom złego cholesterolu u 36-latka – odpowiada Karol KoĹakowski
- Jakie produkty spożywać przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co stosować na wysoki cholesterol? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyczyny podwyższonego cholesterolu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- W jaki sposób mogę obniżyć cholesterol i trójglicerydy? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cholesterolu 236 u 5-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń