Jadłospis przy anemii i wysokim cholesterolu

Mam 43 lata. Mam anemię i wysoki cholesterol. Jak ułożyć sobie jadłospis? Chyba żle komponuję posiłki, bo np. do posiłków piję herbatę. Trochę się naczytałam, ale przyznam szczerze, że nie jest chyba łatwo ulożyć jadłospis biorąc pod uwagę te dwie przypadłości. Barbara K.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam, rzeczywiście nie jest to proste, anemia wymaga dostawy żelaza najlepiej hemowego (zwierzęcego),a tego jest najwięcej w czerwonym mięsie i podrobach, które obfitują w cholesterol. Myślę że nie powinna Pani obawiać się jaj, żółtka mają żelazo, a zawarty w nich cholesterol nie szkodzi, jednak lepiej żeby były spożywane osobno (bez białek). Należy wybierać chude mięsa (wołowina, wieprzowina 1x na 2 tygodnie) i wszystkie ryby i łączyć je z warzywami bogatymi w witaminę C lub kończyć owocem. Z produktów roślinnych bogata w żelazo jest kasza gryczana i jaglana, pestki dyni, amarantus, brokuły, buraczki, brukselka, nasiona roślin strączkowych. Nie należy ich łączyć z kawą, herbatą, czerwonym winem oraz mlekiem. Dodatkowo spożywanie produktów zbożowych z pełnego ziarna pomoże obniżyć cholesterol.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty