Witam, rzeczywiście nie jest to proste, anemia wymaga dostawy żelaza najlepiej hemowego (zwierzęcego),a tego jest najwięcej w czerwonym mięsie i podrobach, które obfitują w cholesterol. Myślę że nie powinna Pani obawiać się jaj, żółtka mają żelazo, a zawarty w nich cholesterol nie szkodzi, jednak lepiej żeby były spożywane osobno (bez białek). Należy wybierać chude mięsa (wołowina, wieprzowina 1x na 2 tygodnie) i wszystkie ryby i łączyć je z warzywami bogatymi w witaminę C lub kończyć owocem. Z produktów roślinnych bogata w żelazo jest kasza gryczana i jaglana, pestki dyni, amarantus, brokuły, buraczki, brukselka, nasiona roślin strączkowych. Nie należy ich łączyć z kawą, herbatą, czerwonym winem oraz mlekiem. Dodatkowo spożywanie produktów zbożowych z pełnego ziarna pomoże obniżyć cholesterol.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy to jest dobry jadłospis? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jadłospis 7-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie mogą być skutki przyjmowania za dużo żelaza w kapsułkach? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska